Hij leert het nooit, Sebastian Vettel. Ongeduld is en blijft zijn grootste zwakte. En daarom wordt Vettel nooit kampioen met Ferrari.

Zoals Vettel in Spa Hamilton voorbijstak, sprak toch boekdelen? Op pure power buitenom bij de Mercedes! En daarna de race controleren als in zijn beste Red Bull-dagen. Tricks of niet, Ferrari is Mercedes voorbij. Op naar de wereldtitel. In de pits liep het Toto Wolff dun door de broek: “We zullen boven onszelf uit moeten stijgen om nog kampioen te worden.” Die Toto, hij zou zo graag eens een keer de underdog zijn. Maar dit keer dacht ik echt dat hij gelijk kreeg.

In Monza was het verschil tussen de twee topteams misschien weer iets kleiner, maar er stonden toch twee Ferrari’s op de eerste startrij. Je hoorde de oude Enzo tevreden grommen in zijn graf. Appeltje eitje. Want bij de start ging Kimi Vettel keurig voorbij laten. Zo gaat het sinds mensenheugenis op Monza. Een echte Ferrari-traditie. Peter Collins stond op Monza zelfs zijn auto af aan Fangio, en Villeneuve liet Scheckter voorgaan. Alles voor de wereldtitel. Natuurlijk verkondigde de Scuderia vlak voor de race dat Kimi voor de zege mocht gaan. Jaja. De Tifosi begrijpen het heus wel. “Wordt kampioen! Wordt kampioen!” scandeerden zij al dagen.

Bij de start echter liet Kimi Vettel niet voorbij. Nou ja, logisch, getreuzel zou Hamilton alleen maar in de kaart spelen. Ferrari 1-2 door de Curva Grande. Niks aan de hand. Maar dan wordt Vettel ongeduldig. Hij leert het nooit. Wat was dat voor half-om-half poging voor de tweede chicane? Was het een echte aanval, of hoopte Vettel dat Kimi hem er meteen maar langs ging laten? Hamilton, niets te verliezen, profiteerde ogenblikkelijk. De zoveelste aanrijding tussen Ferrari en Mercedes in de eerste ronde.

Waarom toch Vettel? Viervoudig kampioen en dan nog niet de situatie kunnen overzien. Je ligt vóór Hamilton. Je hebt de betere auto. Er zijn nog 53 ronden te gaan; tijd zat om de juiste uitslag te arrangeren. Gewoon rechtuit rijden, op die titel af. Wat is dit toch? Hoe dan ook, het is ongelofelijk stom. Erger: het is het begin van het einde.

Tenzij hij de resterende races boven zichzelf uitstijgt, wordt Vettel in 2018 weer geen kampioen. Ik vrees dat hij nooit kampioen zal worden met Ferrari. Het Alonso-syndroom. Ook met zijn boordradio’s begint hij steeds meer op de verzuurde Spanjaard te lijken. De glans gaat eraf. Jammer, want ik heb lang een zwak voor Vettel gehad. En die vier wereldtitels dan? Blijken meer en meer Red Bull-titels.