Ondanks goede starts en een hoog aantal uitvallers bleven beide Williams-coureurs in Monza opnieuw buiten de punten. Het team ontbeert geluk en racetempo.

“We zijn gewoon niet snel genoeg om punten te scoren”, constateert technisch directeur Sam Michael. “Pastor reed in een geweldige positie achter de safety car, maar was daarna niet in staat zich te verdedigen. We richten ons nu op Singapore waar we een nieuwe update voor de auto hebben.”

Maldonado vult aan: “Mijn start was uitstekend en doordat ik de chaos in de eerste bocht kon ontwijken, wist ik veel plekken te winnen. Aan het begin was mijn tempo behoorlijk goed, maar na mijn pitstop begon ik tijd te verliezen en had ik moeite het goede ritme vast te houden. Tegen het einde ging het weer beter, maar helaas was het niet snel genoeg.”

De Venezolaan zakte terug tot de elfde plaats. Teamgenoot Rubens Barrichello was wel betrokken bij het incident vlak na de start. “Ik kwam goed weg en wist drie of vier auto’s te passeren, maar toen zag ik opeens een HRT voorbij vliegen”, aldus de Braziliaan. “Gelukkig raakte hij me niet, maar ik kon geen kant meer op.”

Zijn Williams was nog ongeschonden, totdat Nico Rosberg zijn weg probeerde te vervolgen. “Hij raakte mijn neus”, zegt Barrichello, die uiteindelijk als twaalfde eindigde. “Het was allemaal erg ongelukkig. Als ik er niet bij betrokken was geweest had ik punten kunnen scoren voor het team.”