McLaren-teambaas Martin Whitmarsh maakt zich geen zorgen om zijn baan. Niet alleen omdat hij niet verwacht ontslagen te worden, maar ook omdat hij denkt daar snel overheen te komen als hij wel op straat wordt gezet.

“Ik kijk er op een redelijk filosofische manier tegenaan”, vertelt Whitmarsh aan The Telegraph. “Ik doe mijn werk als teambaas, maar als er iemand is die beter geschikt is voor de functie, dan moet McLaren diegene maar aannemen en dan ga ik wel wat anders doen.”

“Ik heb deze baan namelijk nooit nodig gehad om mezelf als persoon te definiëren of om te bereiken wat ik voor ogen had”, geeft de Engelsman, die sinds begin 2009 teambaas van de renstal uit Woking is, aan.

In balans
Voor Whitmarsh is het ondanks dat hij inmiddels al vijf jaar in fuctie is overigens telkens duidelijk geweest dat hij ‘van de ene op de andere dag’ vervangen kan worden: “Ik heb carrière gemaakt binnen een bedrijf waarvan de aandeelhouders me, als ze daar behoefte toe hebben, vanmiddag zomaar kunnen ontslaan omdat ze het niet meer in me zien zitten of een beter iemand hebben gevonden.”

“Ik probeer mezelf om die reden goed in balans te houden. Dat betekent niet per se dat ik er meer ontspannen in sta, maar zorgt er wel voor dat ik me niet de hele tijd zorgen maak of voor mijn baan vrees. Als ik op straat gezet zou worden, zou ik uiteraard een paar uur lang geschokt zijn vanwege mijn ontslag, maar daarna zou ik er snel overheen zijn en verder gaan met mijn leven.”

Geen gevaar
Whitmarsh benadrukt echter dat zijn ‘gebalanceerde’ visie op zijn werk niet betekent dat hij niet alles geeft om de hoge doelen te bereiken die hij zichzelf en het team stelt: “Bij McLaren racen we om te winnen. We verlangen succes van onszelf en als het minder goed gaat, zoals nu, doen we er alles aan om terug te komen, want een situatie zoals waar we nu in zitten is voor ons onaanvaardbaar.”

“Geloof me ook maar als ik zeg dat we onszelf hier op de fabriek veel harder aanpakken als het succes uitblijft dan de buitenwereld doet”, vervolgt Whitmarsh, die vorige week in Spanje trouwens nog aangaf dat hij hoe dan ook niet de indruk heeft dat zijn positie momenteel in gevaar is: “Voor zover ik weet wil het bestuur niet van me af en ik ben zelf ook niet van plan om te stoppen, want ik geloof dat ik McLaren terug aan de top kan brengen.”