*

Wie zegt wat: Kwalificatie GP China

Daan de Geus

Daan de Geus

14 april 2018 09:14

Wie zegt wat: Kwalificatie GP China
Racepictures

Lees hier de interessantste reacties van de coureurs (en anderen) op de kwalificatie voor de Grand Prix van China.

Sebastian Vettel (Ferrari), 1e:
“Ik ben blij met de hele ronde, niet alleen met de laatste sector, de auto is echt heel goed. Hij werd beter en beter. Ik had eerst wat foutjes gemaakt in bocht drie, maar ik wist dat het goed zou komen als ik een net rondje zou hebben. Hoe het zondag bij de start gaat, in de eerste bocht? Dat zien we dan wel. Zo te zien ligt er wel meer rubber aan Kimi’s kant, dus ik zal een goede start moeten maken!”

Kimi Räikkönen (Ferrari), 2e:
“Het was wel oké, niet helemaal wat ik wilde natuurlijk. Morgen is de race en zien we wel weer. We willen natuurlijk vooruitkomen en hopelijk hebben we een goede race zonder problemen.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 3e:
“Voor ons was het best wel rechtdoorzee. We leerden de banden steeds beter begrijpen, maar hadden geen moment zoveel grip als Ferrari vandaag had. We dachten dat we vandaag voor pole konden gaan, maar dat lag buiten bereik. We konden het gat eigenlijk nergens in het rondje dichten. Misschien door de banden echt perfect op temperatuur te krijgen, maar daar win je geen halve seconde mee.”

Lewis Hamilton (Mercedes), 4e, tegenover Ziggo Sport:
“Nee, het is niet zo dat we meer met de race bezig waren dan de kwalificatie. Iedereen in de top vier gebruikte de soft-banden in Q2. Dat de Ferrari’s daarna nog op ultra softs naar buiten gingen, terwijl wij dat niet deden, was gewoon om er een gevoel voor te krijgen. De Ferrari’s waren heel snel. Zorgen om de race heb ik echter nog niet, want ik heb geen idee wat het wordt, al zijn we qua pace op het moment niet snel genoeg om echt aan kop mee te doen. Het wordt hoe dan ook moeilijk de Ferrari’s te verslaan dit weekend.”

Toto Wolff, Mercedes-teambaas, tegenover Sky Sports:
“We komen grip tekort. Je kunt de plank mis slaan door de banden te warm te laten worden of juist te koud. Dat is wat er volgens mij gebeurd is. Het is een bandenprobleem, denk ik. Morgen is het waarschijnlijk veel warmer, dus ik hoop dat we qua afstelling goed zitten zodat we een betere racesnelheid hebben dan Ferrari.”

Daniel Ricciardo (Red Bull), 6e:
“Mijn monteurs hebben geweldig werk geleverd door alles na de motorpech in de derde training zo snel weer te repareren, en dat onder zeer hoge druk. We hadden in de kwalificatie zodoende echt geen tijd te verliezen. Het was wel even spannend! Ook met mijn ronde in Q1 toen ik er maar net door kwam. Je mist toch wat, als je niet echt aan de slottraining mee hebt kunnen doen. Het ging echter wel steeds beter en zesde is sowieso beter dan achteraan starten.”

Romain Grosjean (Haas), 10e:
“Na een probleem met het brake by wire-systeem in de ochtend, heeft het team geweldig werk gedaan dat op te lossen voor de kwalificatie. Er viel sowieso veel te sleutelen aan de auto, die vandaag gelukkig ook een stuk beter aanvoelde dan vrijdag. Dat doet me uiteraard goed. Ik ben er ook blij mee dat ik Q3 heb gehaald, al was onze klassering in Q3 zelf niet ideaal. In de laatste ronde kon ik de grip niet meer vinden. Uitvinden waarom, is huiswerk voor vanavond. Morgen wordt de eerste stint van de race verder cruciaal. Wij beginnen op de ultra soft, maar iedereen achter ons waarschijnlijk op gewone softs, al denk ik zeker dat we het goed kunnen doen.”

Fernando Alonso (McLaren), 13e:
“De dertiende plek was het maximale voor ons. Zoals ik in Bahrein al zei, moeten we nog steeds meer snelheid vinden. We probeerden voor P11 te gaan, want dan zouden we de eerste buiten de top tien zijn die de banden mag kiezen om op te starten. Dat zou ideaal zijn geweest. We gaan proberen punten te halen morgen. Ik denk dat we daar een goede kans op maken.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 14e:
“Dit resultaat is enigszins teleurstellend, ook al hadden we al min of meer verwacht rond deze posities te eindigen. We staan hier al sinds het begin van het jaar, dus dat is gewoon hoe het op het moment zit wat de kwalificatie betreft. Vrijdag waren onze long runs echter veelbelovend, dus er is nog niks verloren voor de race.”

Pierre Gasly (Toro Rosso), 17e:
“Een zware dag. De vrijdag was nog positief, met een elfde en twaalfde tijd, maar we veranderden wat aan de auto voor de derde training en ik heb er sindsdien moeite mee de pace echt te vinden. Tussen VT3 en de kwalificatie was weinig tijd de set-up verder te veranderen, wat het een moeilijke kwalificatie maakte.”