Lees hier de interessantste reacties van de coureurs na de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië.

Kimi Räikkönen (Ferrari), pole: “Dit is een geweldige uitgangspositie, maar de helft van de klus is pas geklaard. Hopelijk verloopt morgen alles soepel en eindigen we in dezelfde posities. Er is geen betere plek om op pole te staan dan hier in onze thuisrace voor alle tifosi. Waar we ook gaan ter wereld, voelen we de steun, maar dit is toch wel het mooiste.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 2e: “Het is ongelooflijk hoeveel steun we krijgen, daar ben ik iedereen dankbaar voor. Dit is een goed resultaat voor het team, maar ik ben niet helemaal gelukkig met mijn laatste run. Of de slipstream het verschil heeft gemaakt voor Kimi? Zo is het altijd in Monza. Mijn rondje was niet erg goed, maar we moeten alles evalueren. Het is in ieder geval geweldig om met beide Ferrari’s op de voorste startrij te staan.”

Lewis Hamilton (Mercedes), 3e: “Complimenten aan Ferrari, zij hebben puik werk geleverd. We kwamen nog heel dicht in de buurt, maar het was niet genoeg. We werken altijd met zijn alles zo hard als we kunnen om het verschil te maken. Deze strijd is goed voor de sport. Het is ook mooi om zo veel fans te zien, ook al zijn ze allemaal voor Ferrari.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 4e tegen Sky Sports: “Dit was een moeilijke dag. In VT3 probeerden we het met wat wijzigingen aan de set-up. Dat maakte de auto beter in de bochten, maar onder het remmen verloren we performance en hadden we veel last van lock-ups.”

Max Verstappen (Red Bull), 5e tegen Ziggo Sport: “We rijden helemaal alleen. Wat er achter me staat is geen competitie, we zitten een beetje in niemandsland. De motor is wel iets beter, absoluut. Het is een stap vooruit, anderhalve tiende per ronde ofzo. Of ik daar morgen van kan profiteren? Dat denk ik niet, maar hopelijk zitten we wat dichterbij Ferrari en Mercedes. Maar het gat is natuurlijk te groot.”

Pierre Gasly (Red Bull), 9e tegen Ziggo Sport: “Dit is wel degelijk een verrassing. Vooraf dachten we dat het moeilijk zou zijn om Q2 te halen en nu staan we op de negende startplaats. Dat is veel beter dan verwacht. Ik had een goede positie op de baan, met een slipstream en reed een van de beste kwalificatierondes uit mijn carrière. Dit geeft een geweldig gevoel, zeker op de thuisbaan van mijn team. Morgen moeten we afwachten wat onze kansen zijn, maar we hebben een goede uitgangspositie. Het is een lange weg naar de eerste bocht, dus de start is erg belangrijk. Met de auto’s om ons heen gaat het niet makkelijk worden, maar alles is mogelijk.”

Kevin Magnussen (Haas), 11e tegen de BBC: “Ik weet niet waar Fernando Alonso allemaal mee bezig is. Hij is duidelijk gefrustreerd en probeert alles wat hij kan. Bijvoorbeeld door zijn teamgenoot voor slipstreams te laten zorgen. Vandaag werkte dat duidelijk niet.”

Fernando Alonso (McLaren), 13e tegen Ziggo Sport: “Ik ben heel blij met dit resultaat. Gisteren waren we zeer oncompetitief, met de voorlaatste en laatste plaats. Dus we dachten dat Q1 het einde voor ons zou worden, maar we hebben verbeteringen gevonden door aanpassingen aan de afstelling. Wat er gebeurde met Kevin Magnussen? We zaten met zijn allen bij elkaar en hij besloot op het laatste moment me nog te passeren in de laatste bocht. Uiteindelijk heeft dat allebei onze ronde verpest en daar heeft hij zichzelf meer mee dan mij, want voor ons was Q3 toch niet haalbaar.”

Charles Leclerc (Sauber), 17e tegen Ziggo Sport: “Ik ben extreem teleurgesteld, we hadden niet verwacht al in Q1 uitgeschakeld te worden. Op dit circuit zouden we sterk voor de dag moeten kunnen komen. Ik ben heel blij met mijn ronde, vreemd genoeg, en dat zeg ik echt maar een paar keer per seizoen. Ik begrijp niet waarom het niet snel genoeg was voor Q2. Dat moeten we gaan uitzoeken.”

Marcus Ericsson (Sauber), 19e tegen Ziggo Sport: “Het gaat goed met me. Ik ben blij om weer in de auto te zitten na de crash van gisteren. Ik had meer verwacht van de kwalificatie, want onze tijden waren dit weekend niet slecht.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 20e tegen Ziggo Sport: “Alles zat heel dicht bij elkaar: tien auto’s binnen twee tienden. Gisteren zaten we er ver vandaan, vandaag wat dichterbij. We wisten dat het een moeilijk weekend ging worden, maar de data zagen er goed uit. Ten opzichte van Fernando Alonso was het bijna hetzelfde. Het grootste verschil was op de rechte stukken, daarom we geprobeerd te spelen met slipstreams, maar het mocht niet baten.”

Toto Wolff (teambaas Mercedes), tegen Sky Duitsland: “We zijn hier fair and square verslagen, dat moeten we toegeven. Na de eerste Q3-run zag het er goed uit, maar op het moment is Ferrari gewoon heel goed bezig. Ze waren gewoon sneller vandaag, maar morgen is een nieuwe dag. Misschien is het daarbij zelfs wel zo dat de eerste startplek hier niet per se is wat je wil (Wolff doelt op de mogelijkheid tot slipstreamen op het rechte stuk bij de start, red.). Hoe dan ook, we zullen ons als team moeten verbeteren.”