Lees hier de interessantste reacties van de coureurs op de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco.

Daniel Ricciardo (Red Bull), poleposition: “Dit is heel lekker! We hebben hier donderdag in de vrije trainingen al een statement gemaakt door daarin het snelst te zijn, en dat hebben we vandaag onderstreept. Voor we feest kunnen vieren, hebben we echter eerst de race van zondag nog. Tot op heden hebben we er hier alles aan gedaan en goede eerste dagen gehad, maar we moeten het nog wel afmaken.”

Sebastian Vettel (Ferrari), 2e: “Ik ben redelijk happy. Je hebt natuurlijk altijd het gevoel dat je nog wat meer kan vinden, maar ik denk niet dat ik Daniels rondetijd had kunnen halen. Daniel domineerde deze kwalificatie. Wij speelden nog wat met de set-up, om er zoveel mogelijk uit te halen. We staan er uiteindelijk ook goed bij. Zo dichtbij mogelijk, althans. Laten we nu zien wat in de race mogelijk is.”

Lewis Hamilton (Mercedes), 3e: “Laat ik eerst Daniel feliciteren, hij heeft het geweldig gedaan. Wij hadden hier zoals gedacht de ultieme pace niet. Ik verbeterde mijn tijd nog wel met mijn laatste rondje, maar meer zat er niet in. Het is een kwestie van grip, dat we hier niet zo snel zijn als twee weken terug in Barcelona. Dat heeft te maken met hoe de auto is ontworpen: je moet uiteindelijk over 21 races het sterkst zijn. Het is daarom niet erg dat Red Bull hier sneller  is, zolang wij althans op banen zoals in Barcelona het snelst zijn, want van dat soort circuits zijn er het meest. Wat zondag betreft, rest er nog een lange race. Wij hebben daarbij de ultra softs al uitgeprobeerd en Red Bull nog niet. Dus ik ben benieuwd. We probeerden ons er zelfs nog op te kwalificeren, maar dat lukte niet.”

Valtteri Bottas (Mercedes), 5e, tegenover Sky Sports F1: “We wisten al dat het hier moeilijk zou worden. Qua set-up hadden we het beter voor elkaar dan donderdag, maar over de hele lijn kwamen we simpelweg grip te kort. Zondag is alles mogelijk. Het is sowieso gunstig dat één van de Red Bulls achteraan staat, want ze zijn hier eigenlijk zo snel dat ze buiten bereik zijn.”

Fernando Alonso (McLaren), 7e, tegenover Sky Sports F1: “In VT3 waren we slechts vijftiende en het spoor bijster qua balans. We maakten ons toen grote zorgen. Om dan zevende te worden, voelt geweldig. Het was wel stressen, de druk stond er vol op. Je moet elke bocht honderd procent geven. In het verleden lukte het nog wel eens met 95 procent Q1 en Q2 door te komen, maar vandaag zeker niet.”

Carlos Sainz (Renault), 8e, tegenover Ziggo Sport: “Geen makkelijke dag voor ons, maar wel een goede. Van VT3 tot Q1 verloren we terrein op McLaren en Force India. We moesten dus alle zeilen bijzetten, hard pushen en de settings nog veranderen. Zo hebben we toch Q3 gehaald. Als je van P8 start in Monaco, moeten punten het doel zijn. Ik denk dat we vanwege de hyper softs een voor Monaco ongewone race krijgen, met hoge bandenslijtage en veel pitstops.”

Pierre Gasly (Toro Rosso), 10e, tegenover Ziggo Sport: “Dit was een heel goede dag voor ons. Met P10 hebben we voor de tweede keer dit jaar Q3 gehaald. Monaco is een speciale baan en er zullen zich hier zondag zeker kansen aandienen, dus hopelijk kunnen we die pakken. Het team heeft het verder goed gedaan met de auto, die ons vanaf het begin veel vertrouwen heeft gegeven.”

Nico Hülkenberg (Renault), 11e, tegenover Ziggo Sport: “Mijn ronde was niet super. Ik blokkeerde wat bij de chicane na de tunnel, zat wat van m’n lijn en verloor twee tienden. Jammer, maar het is niet anders. Morgen gaan we gewoon onze best doen. Zaak is een goede balans vinden. Als je te agressief bent, kan je gelijk crashen, zeker omdat het krap wordt in de eerste ronde. Ben je te conservatief, dan verlies je plekken. Ik denk echter dat ik die balans wel kan vinden. Qua strategie kunnen we misschien ook wat doen. Ik ben optimistisch.”

Stoffel Vandoorne (McLaren), 12e, tegenover Ziggo Sport: “Een beetje teleurstellend. We waren heel sterk in de derde training, maar vonden net voor Q1 een probleem met de auto dat door tijdsgebrek niet meer te maken was. De balans was zodoende niet honderd procent. Gezien dat probleem, was de prestatie toch wel goed. Dat Fernando Alonso weer voor me is geëindigd, daar hou ik me nu niet mee bezig. We hadden de kans voor hem te staan, tot dat probleem jammer genoeg de kop op stak. Door het missen van Q3 hoeven we echter niet op hyper softs te starten en kunnen we misschien nog het verschil maken in de race.”