In navolging van Marussia heeft ook Williams bekendgemaakt wie er tijdens de rookietest in Silverstone voor het team in actie komt. En dat is geen verrassing, want derde rijder Valtteri Bottas neemt beide dagen voor zijn rekening.

Bottas is de officiële reservecoureur van Williams en kwam al zesmaal in actie tijdens een vrijdagochtendtraining van Grand Prix-weekend. Daarbij liet hij een goede indruk achter op het team.

“We prijzen ons gelukkig dat we beschikken over een jonge testcoureur met het talent, de professionele houding en het toekomstperspectief van Valtteri”, zegt teammanager Mark Gillan. “We gaan deze twee dagen gebruiken om met hem alle stappen door te nemen. Het wordt interessant om te zien hoe hij omgaat met de combinatie van korte en langere runs.”

Naast de oefensessies heeft Bottas er ook al talloze uren in de simulator en enkele rechtelijntests opzitten. Een Grand Prix heeft Bottas echter nog niet gereden, dus hij komt gewoon in aanmerking voor de rookietest.

“Ik heb pas vier volledige testdagen in een Formule 1-auto gereden, dus ik hoop veel kilometers te kunnen maken”, zegt de Fin. “We hebben een aantal interessante zaken om te testen en willen daarnaast een volledige racesimulatie doen. Dat zou een geweldige ervaring zijn, dus ik hoop dat het weer meewerkt.”

De rookietest is dit jaar over verschillende locaties is verdeeld omdat de teams geen consensus konden bereiken over een collectieve test. Alleen Williams, Marussia en HRT sturen de talenten morgen en overmorgen op pad. De overige teams wachten tot later in het seizoen.

Doordat er op Silverstone al andere evenementen gepland stonden, wordt vrijdag niet op het Grand Prix-circuit gereden, maar op het kortere International Circuit, min of meer de onderste helft van de omloop. Op donderdag wordt wel van de volledige baan gebruikgemaakt.