Williams stopt haar geld liever in het ontwikkelen van haar bolide, dan het aantrekken van een zogenaamde superster als coureur. Dat stelt technisch directeur Pat Symonds.

Volgens Symonds kost het in dienst nemen van een stercoureur veel geld en kan het voor een topteam met een beperkt budget werkende Williams dat beter in haar auto en technische team investeren. “Op het moment schieten we namelijk op bepaalde vlakken te kort en ik zou daar dan ook de prioriteit aan geven qua uitgaven, in plaats van dat ik voor veel geld een stercoureur zou vastleggen.”

Symonds ziet de huidige McLaren-coureur Fernando Alonso – met wie hij eerder in 2005 en 2006 twee wereldtitels pakte bij Renault – als de beste coureur in de Formule 1. Williams zou, bij wijze van voorbeeld, volgens Symonds ‘het maximale’ uit Alonso weten te halen en ‘goed met hem kunnen samenwerken’ als het hem in dienst zou nemen. “We zouden hem alles kunnen geven dat hij nodig heeft. Het probleem is echter dat we ook zijn salaris zouden moeten betalen en als we dat zouden doen, kan de rest van het team waarschijnlijk een jaar lang niet eten.”

Formula One World Championship 2015, Round 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Sunday 12 April 2015 - Felipe Massa (BRA) Williams FW37 leads team mate Valtteri Bottas (FIN) Williams FW37.

Massa en Bottas rijden ook in 2016 weer voor Williams.

Massa & Bottas
Wat Symonds benadrukt, is dat hij met zijn opmerkingen en voorbeeld aangaande Alonso de huidige Williams-coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas niet wil afvallen. “Ik denk dat zij het perfecte duo voor ons zijn. Felipe en Valtteri werken geweldig samen, zijn echte teamspelers en brengen doordat ze op de baan weinig voor elkaar onderdoen het beste in elkaar naar boven.”

“Zelfs als ik volledig de vrije hand zou hebben, zou ik dus niets aan onze rijdersbezetting veranderen, en dat is niet iets dat ik snel of zomaar zeg.”