Rubens Barrichello en Pastor Maldonado zijn er tijdens de vrije trainingen op Monza niet in geslaagd de middenmoot te ontstijgen. De Williams-rijders erkennen zodoende dat er nog veel werk te doen is.

“We waren vandaag helaas niet snel genoeg”, is de simpele en duidelijke conclusie van Barrichello, die een dertiende en vijftiende tijd neerzette.

“We moeten vanavond hard werken om te achterhalen wat de rest van het weekend ons kan brengen”, is de Braziliaan kortaf.

Teamgenoot Maldonado maakt ook niet veel woorden vuil aan de eerste dag van het raceweekend in Italië: “Het was een zware en warme dag. We hebben ons volledige testprogramma kunnen afwerken en dat is positief, maar we moeten er nog hard aan trekken om een goede balans voor de kwalificatie en de race te vinden.”

Technisch directeur Sam Michael is wat langer van stof. “We hebben onze achtervleugel vandaag geëvalueerd, zodat we die op de juiste manier voor de race kunnen afstellen. Daarnaast hebben we ons op de koelsystemen gericht, want het gaat dit weekend waarschijnlijk erg heet worden”, geeft hij een klein inkijkje in de trainingsactiviteiten van Williams.

Het team uit Grove, dat aan een teleurstellend seizoen bezig is, heeft zich verder op de Pirelli-banden gericht. “Zowel de medium als de zachte banden werkten prima, maar er is wel sprake van hoge slijtage. We moeten dat dus in de gaten houden met oog op de race”, zegt Michael daar tot slot over.