De regen heeft Williams toch weer parten gespeeld in de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk. Zag het er in Q1 en Q2 nog redelijk goed uit voor het team, het eindresultaat viel vies tegen met een achtste en tiende tijd voor Valtteri Bottas en Felipe Massa. 

Bottas schuift vanwege de gridstraffen van Nico Rosberg en Sebastian Vettel nog wel op naar de zesde plaats op de startopstelling. Massa staat al te ver terug om daarvan te kunnen profiteren en blijft dus gewoon tiende.

“Het was een bijzondere kwalificatie”, stelt Bottas vast. “Alles zag er goed uit in Q1 en Q2 op de droge baan, maar na de bui was het moeilijk om de banden op temperatuur te krijgen. Op de intermediates ging het al niet lekker en ook op de slicks was het grootste probleem om ze op te warmen. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om in te halen hier, dus ik ben ervan overtuigd dat we morgen beter voor de dag kunnen komen. Ongeacht de omstandigheden moeten we mikken op een topvijfklassering.”

Massa kwam als eerste over de streep in Q3 en in een kwalificatie op een opdrogende baan is dat niet gunstig. “De omstandigheden waren erg lastig”, vertelt Massa. “Zo sta je derde, zo ben je tiende. Het is moeilijk om de situatie in te schatten wanneer de baan zo snel opdroogt. Ik begon als eerste aan de laatste ronde, de auto’s achter me hadden een drogere baan. Maar het is zoals het is. Ik moet me nu richten op de race morgen, met een goede strategie kunnen we nog veel punten scoren.”