Pastor Maldonado en Rubens Barrichello begonnen het weekend op Suzuka niet echt als gehoopt. De twee Williams-coureurs konden alles behalve de gehoopte meters maken die ze voor ogen hadden.

Maldonado reed in de openingssessie slechts acht ronden en passeerde start/finish in de tweede training zestien keer. Ook Barrichello zal na afloop niet badend in het zweet uit zijn auto zijn gestapt. ’s Ochtends reed hij elf ronden en ’s middags waren dat er veertien.

Probleem voor de Braziliaan is dat hij er eigenlijk wel wat aan kon doen. “Ik reed vandaag niet heel veel ronden en dat is ongelukkig”, aldus Barrichello, die in de middagtraining achttiende werd. “Vanochtend werd mijn sessie verstoord door een lekke band en ’s middags gebeurde dat doordat ik eraf vloog. De auto voelde voor het incident niet goed aan dus daar moeten we naar kijken.”

Dat bleef Maldonado bespaard. “Ik moest mijn tweede training voortijdig afronden vanwege een motorprobleem. Dit is mijn eerste raceweekend op Suzuka dus ik heb echt meer ronden dan dit nodig. Morgen moet er in de laatste training nog veel gebeuren.”