Williams’ adjunct-teambaas Claire Williams vindt dat het team ’trots’ mag zijn op haar recente resultaten in de Formule 1, ook al heeft het niet aan kunnen haken bij Mercedes.

Sinds het begin van het V6-tijdperk, in 2014, eindigde Williams twee keer als derde in het WK, waarin het momenteel vierde staat. Het aantal punten is echter wel elk jaar teruggelopen, net als – voorlopig – het aantal podiumplekken, terwijl zeges er sindsdien niet in hebben gezeten.

Formula One World Championship 2016, Round 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Sunday 17 April 2016 - Felipe Massa (BRA) Williams FW38.

Tegen teams als Mercedes en Red Bull kan Williams qua budget niet op.

“Als je er als echte racer naar kijkt, puur idealistisch, dan is dat natuurlijk teleurstellend, want we willen in de top meedoen”, erkent Claire Williams tegenover Motorsport.com. “Wat je echter niet mag vergeten”, zo haalt ze aan: “Is dat wij van ver terug hebben moeten komen en Mercedes gelijk in 2014 al een enorme voorsprong had.”

“Wij hebben continu een inhaalslag moeten leveren”, verklaart de adjunct-teambaas van het team dat in 2013, het laatste jaar voor het begin van het V6-tijdperk, nog op een lage negende plek in het WK eindigde met slechts vijf punten. Williams heeft gedurende dat jaar echter veel tijd en geld geïnvesteerd om per 2014 dus competitiever te zijn.

Dat het in 2014 nog voor Ferrari eindigde en in 2015 voor Red Bull, maar de Scuderia en het team van de energiedrankfabrikant inmiddels allebei langszij zijn gekomen, betekent volgens Williams nog niet dat haar team stilstaat. “Wij hebben stappen vooruit moeten zetten om Red Bull in 2015 te verslaan.”

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Friday 13 May 2016 - L to R): Claire Williams (GBR) Williams Deputy Team Principal with Mike O'Driscoll (GBR) Williams Group CEO.

Claire Williams vindt dat het team trots mag zijn op de recente prestaties in het WK.

Op het moment staan Mercedes, Ferrari en Red Bull echter flink voor op Williams, maar de formatie uit Grove mag tevreden zijn met haar eigen werk en prestaties, vindt Claire Williams. “We mogen er trots op zijn dat we kunnen strijden met teams die over drie keer zoveel budget beschikken als wij.”

“Ik weet dat we dat vaak zeggen en het vast saai begint te worden, maar het is wel zo”, benadrukt Williams, die toegeeft dat het ‘frustrerend’ is het budget telkens af te moeten wegen tegen de ambities en behoefte de auto verder te ontwikkelen. “En daar komt ook nog bij dat er in 2017 nieuwe regels komen”, stipt ze aan.

“Hoe lang je de 2016-auto blijft doorontwikkelen, is dus sowieso een kwestie van afwegingen maken, maar we hebben een sterk technisch team bij Williams. Het zijn allemaal slimme mensen die ervoor proberen te zorgen dat we onze middelen op de best mogelijke manier gebruiken en het meeste voor terugkrijgen.”