De problemen van het team van Williams hebben niets te maken met het gebrek aan ervaring van coureurs Lance Stroll en Sergej Sirotkin. Dat stelt technisch directeur Paddy Lowe.

Na drie races is Williams het enige team dat nog geen punten heeft gescoord. Het contrast is groot met vorig jaar, zowel qua punten als de ervaring van de rijdersbezetting: in 2017 stond Williams na de eerste drie Grands Prix vijfde in het WK met zestien punten, terwijl Stroll en zijn toenmalige teamgenoot Felipe Massa op dat punt in het jaar samen goed waren voor 256 starts in de Formule 1 – uiteraard vooral dankzij de 253 die de ervaren rot Massa op dat moment achter zijn naam had staan.

Sirotkin en Stroll hebben er samen pas 26 Grands Prix op zitten.

Stroll kan een jaar later op 23 Grands Prix aan ervaring bogen, terwijl de race in China pas de derde was voor nieuwkomer Sirotkin. Toch is het niet het gebrek aan ervaring dat Williams opbreekt, vertelt Lowe aan Motorsport-Total. “Onze problemen hebben niks met Lance en Sergej te maken”, stelt hij zelfs, waarbij hij aangeeft dat het feit dat de Canadees en Rus verder “twee verschillende types” zijn, juist helpt met het ontwikkelen van de auto. “Daarnaast hebben ze allebei ook wel wat ervaring”, haalt hij aan. Benadrukkend: “We zijn happy met wat ze doen.”

Als Williams’ problemen puur een kwestie van ervaring waren geweest, had het ook altijd nog kunnen teruggrijpen op testcoureur Robert Kubica. Hij stond immers 76 keer aan de start in de Formule 1, al is zijn ervaring – enige tests voor Renault en Williams daargelaten – moeilijk recent te noemen: de Pool reed eind 2010 voor het laatst een Grand Prix.

Williams heeft eerder sowieso aangegeven Kubica, die dit jaar tijdens een aantal tests en trainingen gaat rijden, niet zomaar meer tijd in de auto te geven, omdat Stroll en Sirotkin de tijd hard nodig hebben achter het stuur van de lastige FW41. Lowe moet namelijk erkennen dat de bolide simpelweg niet doet wat Williams wil, met het team dat in Bahrein en China in de kwalificatie trager was dan een jaar geleden.

2018 is vooralsnog een duister jaar voor Williams.