Williams’ technisch directeur Pat Symonds is onder de indruk van wat de aanstaande Wiliams-coureur Lance Stroll tijdens tests met het team heeft laten zien.

Voor de achttienjarige Stroll is een speciaal testprogramma opgezet, waarbij een testteam van Williams als een rondreizend circus met een 2014-bolide, een aantal motoren en speciale testbanden een aantal circuits verspreid over de hele wereld heeft aangedaan.

Circuits als Yas Marina, Barcelona-Catalunya, het Sochi Autodrom, Monza, de Hungaroring en Red Bull Ring zouden zijn bezocht als onderdeel van het miljoenen euro’s kostende testprogramma, waarvan de rekening door Strolls vader zou zijn opgepakt.

Volgens Williams’ technisch directeur Pat Symonds is het testprogramma wel te vergelijken met het programma dat is ondergaan door Jacques Villeneuve, toen hij gedurende 1995 – eveneens door Williams – werd klaargestoomd voor zijn Formule 1-debuut in 1996.

“Villeneuve en Williams gingen in 1995 speciaal naar een aantal circuits waar verder niet veel werd getest, waarbij ze hele specifieke zaken oefenden”, vertelt Symonds aan Motorsport.com.

“Die tests verschilden flink van normale tests, waarbij echte testcoureurs zich vooral op het ontwikkelen van de auto’s concentreerden, in plaats van beter worden als coureur.”

“Met Lance hebben we het wat dat betreft dus omgedraaid, net zoals met Jacques destijds. Ook met Lance ging het er echt om hem te helpen zich als coureur te ontwikkelen.”

“In Abu Dhabi heeft Lance bijvoorbeeld volop pitstops geoefend. Voor onze pitstop-crew is die oefening niet nodig, die weten wat ze moeten doen en hoe, maar voor Lance wel.”

Het vergelijken van Strolls prestaties is volgens Symonds vrij lastig omdat hij dus in een 2014-auto reed met speciale testbanden: “Maar voor zover de data te vergelijken is met die van onze coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa, ben ik onder de indruk.”

“Lance is verder iemand die circuits snel leert kennen, wat een typisch kenmerk is van goede coureurs. Na twee dagen op een baan, doet hij het er goed. Hij leert echt”, zegt Symonds, die zelf niet lang met Stroll zal werken, aangezien hij Williams eind deze maand zal verlaten.