Williams moet er naar streven wereldkampioen te worden, want dat is ook zonder fabriekssteun van een motorleverancier prima mogelijk. Dat is de mening van head of vehicle performance Rob Smedley.

Williams staat momenteel vierde in het constructeurskampioenschap, maar het team uit Grove was gedurende een aantal races onmiskenbaar het tweede team, achter Mercedes, en had ongetwijfeld hoger kunnen staan als Felipe Massa niet zo vaak was uitgevallen.

Smedley vindt dan ook dat Williams ambitieus moet zijn en de titel moet nastreven. Gevraagd door Autosport of het daarbij geen obstakel is dat Williams geen fabrieksteam is, maar een klant van Mercedes, antwoordt Smedley dat hij niet denkt dat dit uitmaakt.

“Voor mij is een fabrieksteam een renstal die zowel haar eigen auto als motor bouwt, dus in die zin van het woord is Red Bull ook geen fabrieksteam”, verwijst hij naar de kampioen van de laatste vier jaar.

“Mercedes en Ferrari zijn voor mij de enige fabrieksteams die op het moment meedoen, maar als je kijkt naar het verschil in prestaties tussen die twee renstallen, is het niet zo dat je kunt zeggen dat je als fabrieksteam automatisch succes boekt.”

Volgens Smedley heeft Williams dit jaar overigens al bewezen ‘best of the rest’ te zijn, hetgeen voor hem reden is er nu op aan te dringen dat het team op de titel mikt, wat een ambitie is die gedeeld wordt door adjunct-teambaas Claire Williams: “We willen weer regelmatig races en wereldkampioenschappen winnen”, benadrukt zij.