Het team van Williams heeft een bod van Mercedes om Valtteri Bottas over te nemen naast zich neergelegd. Dat berichten de BBC en Sky Sports.

Dat Bottas één van de belangrijkste kandidaten is om het vrijgekomen stoeltje van Nico Rosberg over te nemen, was al bekend, maar de BBC weet nu te melden dat hij ‘de eerste keus is’.

Volgens de Britse omroep heeft Mercedes-teambaas Toto Wolff – die tevens Bottas’ manager is en enkele jaren aandeelhouder in Williams is geweest – het team uit Grove benaderd met een bod op Bottas.

Naar verluidt heeft Mercedes aangeboden Williams tien miljoen euro korting te geven op haar Mercedes-klantenmotoren, wat meer dan de helft van de motorrekening zou zijn.

Mercedes zou daarbij ook haar protegé Pascal Wehrlein als vervanger van Bottas hebben aangeboden. Dit eerste voorstel zou door Williams verworpen zijn, maar er wordt nog wel onderhandeld.

Williams zou ondertussen een meer ervaren vervanger voor Bottas willen dan Wehrlein, die maar op één jaar aan Grand Prix-ervaring kan bogen. Ook sponsortechnisch zou het liever een oudere kracht willen.

Dit laatste zou zijn omdat titelsponsor Martini om marketingtechnische redenen weinig aan kan met twee jonge coureurs, waarbij Williams’ andere rijder voor 2017 de achttienjarige Lance Stroll is.

Volgens Sky Sports is ook Felipe Nasr nog een optie bij Williams. De 24-jarige Braziliaan was in 2014 testrijder voor het team. Hij racete daarna in 2015 en 2016 voor Sauber, maar heeft nog geen 2017-zitje.

Wehrlein, de protegé die tevens Mercedes’ test- en reserverijder is, wordt volgens Sky Sports nog niet gereed geacht door Mercedes om in te stappen bij het kampioenschapsteam.

Toro Rosso’s Carlos Sainz wordt daarbij echter door de BBC genoemd als mogelijk alternatief. Hij staat onder contract bij Red Bull, maar ‘volgens bronnen kan Red Bull hem vrijgeven als Mercedes aanklopt’.

Beeld: Racepictures.