*

Wolff: ‘Alles mogelijk bij oplossen Abu Dhabi-incident’

Daan de Geus

Daan de Geus

2 jaar geleden

Wolff: ‘Alles mogelijk bij oplossen Abu Dhabi-incident’
Racepictures

Anarchie. Daar zorgde Lewis Hamilton volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff voor in de slotfase van de race in Abu Dhabi. En dat kan niet, bij Mercedes.

Daar over is Wolff heel duidelijk, sprekend over Hamiltons ophouden van zijn teamgenoot Nico Rosberg – de uiteindelijke wereldkampioen – in een poging zelf nog beslag te leggen op de titel.

“Je hebt hier met 1500 teamleden en 300.000 medewerkers van Daimler te maken, wat betekent dat je onderling bepaalde waarden afspreekt die je moet respecteren”, zegt Wolff tegen Auto, Motor und Sport.

“Als die vervolgens publiekelijk door iemand worden geschonden, dan stel jezelf je dus boven het team”, oordeelt Wolff, doelend op Hamiltons negeren van het bevel van de pitmuur om sneller te rijden.

Het was namelijk een bevel, benadrukt Wolff. “Zodra je Paddy Lowe over de radio hoort en hij zegt dat het om een bevel gaat, dan is de situatie intern al tot het hoogste beslissingsniveau geëscaleerd.”

“We hebben dat allemaal met z’n allen bij de eerste race van dit jaar afgesproken”, legt Wolff de commandostructuur uit, waarbij hij beklemtoont dat ‘anarchie in geen één team of bedrijf werkt’.

‘Alles is bespreekbaar’
“We moeten hier dus een oplossing voor vinden voor de toekomst”, weet Wolff, ondanks dat hij als ex-coureur ook wel snapt wat Hamilton dacht. “Alles is echter mogelijk qua oplossing”, stelt hij.

Wolff oppert onder meer het aanscherpen van de interne regels voor onderlinge duels tussen Hamilton en Rosberg. “Maar we zouden ze ook juist meer vrijheid kunnen geven”, oppert hij.

Een andere optie is volgens Wolff echter om voor ‘een hardere oplossing’ te gaan, zo klinkt het waarschuwend: “Omdat onze waarden niet gerespecteerd zijn.”

“Alles is bespreekbaar”, verkondigt Wolff, al wil hij niet over één nacht ijs gaan en eerst even goed nadenken, aldus de teambaas die nog wel zegt dat ‘je met waarde moet winnen en verliezen’.

www.sutton-images.com Toto Wolff (AUT) Mercedes AMG F1 Director of Motorsport and Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 at Formula One World Championship, Rd1, Australian Grand Prix, Race, Albert Park, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016.

Wolff en Hamilton hebben nog wel wat te bespreken. Foto: Sutton Images.

Geruchten
In de Britse pers gonst het gelijk van de geruchten dat Hamilton wel eens berispt, bestraft of geschorst kan worden door Mercedes, of mogelijk zelfs zijn baan in gevaar heeft gebracht.

Sky Sports bericht daarbij dat Hamilton na de crash in Spanje, in mei, het gevoel zou hebben gehad dat Mercedes hem de schuld in de schoenen schoof en destijds heeft gedreigd de rest van 2016 uit te zitten.

In interview met Sky Sports-commentator Martin Brundle antwoordt Hamilton daar desgevraagd als volgt op: “Dat is allemaal privé en behoort tot het verleden, dus dat doet er niet echt toe.”

Lees meer over

Hamilton Mercedes Wolff

Gerelateerd