Het niveau van racecoureurs daalt als er steeds meer betaald moet worden voor racezitjes. Dat zegt coureurmanager en directeur van Williams, Toto Wolf, tegen Motosport Aktuell.

“Als je tegenwoordig 100.000 euro nodig hebt voor een nationaal kartseizoen en 250.000 voor een internationaal seizoen, dan weet je dat het niveau van de coureurs zal zakken”, zegt de Oostenrijker. Als coureurmanager heeft hij nieuwbakken Williams-coureur Valtteri Bottas onder zijn hoede.

“Bottas had nooit veel geld, maar had altijd de steun van ons. Simpelweg omdat hij goed is”, aldus Wolff. ”Ik hoop dat in de toekomst meer talentvolle coureurs zonder veel sponsorgeld kunnen doorgroeien. Bottas zal de tijd krijgen om te groeien en ervaring op te doen. Hij is enorm snel en slim, maar je moet hem ook het materiaal geven om dat te kunnen laten zien.”

Voor het nieuwe seizoen wil Wolff dan ook niet te veel druk op de jongeling zetten. “We kunnen niet verwachten dat hij zich in Australië even op de tweede rij kwalificeert, ook al is de auto er toe in staat. Ik denk dat hij ongeveer halverwege het seizoen kan laten zien waartoe hij in staat is”, vertelt Wolff.

De Oostenrijker twijfelt of hij door wil gaan als manager van jonge coureurs. “Wanneer een jonge coureur zijn doel niet bereikt, is het vaak de schuld van de manager. Ze zijn vaak wel kampioenen in kortetermijngeheugen”, zegt Wolff. Concrete plannen als coureurmanager heeft hij nog niet. Wolff: “Als een GP2-team twee miljoen vraagt, dan kun je als manager toch weinig doen.”