*

Wolff: ‘Coureurs zijn één van onze sterkste punten’

Daan de Geus

Daan de Geus

25 juli 2017 10:16

Wolff: ‘Coureurs zijn één van onze sterkste punten’
Sutton Images

Twee van Mercedes’ sterkste punten uit de eerste seizoenshelft heten Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Dat stelt Mercedes-teambaas Toto Wolff.

“Onze coureurs zijn in deze eerste seizoenshelft één van onze sterkste punten geweest”, zegt Wolff na tien van de twintig Grands Prix, met nog één race te gaan voor de zomerstop. Wolff omschrijft het seizoen tot op heden als ‘wisselvallig’, gezien een lastige seizoensstart waarin het team moeite had de juiste set-up voor haar auto te vinden.

Het positieve is volgens Wolff wel dat Mercedes – dat al sinds het begin van het jaar in een felle strijd verwikkeld is met Ferrari – in Monaco een rampweekend had, maar daar enorm veel van heeft geleerd. “Je leert altijd meer van je nederlagen dan van je successen, en we hebben de juiste lessen getrokken na het weekend in Monaco en sindsdien voor een ommekeer gezorgd.”

Hamilton (voor) staat na tien races op vier zeges, Bottas op twee.

Hamilton en Bottas
Het hele jaar door, of het nou goed of minder goed loopt bij Mercedes, hebben de coureurs zich volgens Wolff echter bewezen als ‘één van onze sterkste punten’.

“Lewis heeft met name in China, Canada en Silverstone heel sterk gepresteerd. Zijn zege voor eigen publiek, in Engeland, was heel emotioneel en ik weet zeker dat hij die energie nu met zich meedraagt. We zien hem verder bijna elk weekend verder bouwen aan zijn nalatenschap als een van de grootste coureurs in de Formule 1-geschiedenis, zeker nu hij al doende records evenaart en breekt.”

“Valtteri is op zijn beurt de belichaming van die typisch Finse vastberadenheid en strijdlust geweest. Hij werkt hard, is heel gefocust en echt een natuurtalent. Hij is ook goed omgegaan met het laat wisselen van teams en we beginnen zijn ware potentieel steeds meer te zien, hij is nu al een meer complete coureur dan aan het begin van het seizoen.”

“Ik weet ook zeker dat hij met elk weekend beter zal blijven worden”, zegt Wolff, waarbij het volgende raceweekend naturlijk in Hongarije is, voor de race op de Hungaroring. “Wij hebben net een geweldig weekend achter de rug in Silverstone, maar van zelfgenoegzaamheid is geen sprake bij Mercedes. We hebben in Hongarije gewoon weer een job te doen.”

Geen beker voor de ‘zomerkampioen’
“Onze rivalen zijn natuurlijk vastberaden sterk terug te komen, dus daar moeten we klaar voor zijn”, weet Wolff, voor wie de strijd vooraan ook nog zeker niet gestreden is.

Mercedes-teambaas Toto Wolff.

“Bij de coureurs staan we een beetje achter op Sebastian Vettel van Ferrari, terwijl we bij de constructeurs een aardig buffertje hebben, maar dat doet er nu nog niet toe.”

“Er zijn geen prijzen voor halverwege het jaar bovenaan staan in het kampioenschap. We kijken later wel naar de punten. We blijven het nu gewoon race voor race nemen om het zo goed mogelijk te doen.”