*

Wolff en Lauda hebben nog wat te bespreken met Hamilton

Daan de Geus

Daan de Geus

2 jaar geleden

Wolff en Lauda hebben nog wat te bespreken met Hamilton
Sutton Images

Het zal in alle feestvreugde om de titel voor Nico Rosberg niet de boventoon voeren, maar Mercedes-kopstukken Toto Wolff en Niki Lauda hebben nog wat te bespreken met Lewis Hamilton.

De manier waarop koploper Hamilton zijn teamgenoot en titelrivaal Rosberg in de slotfase van de seizoensfinale ophield – in de hoop dat een andere coureur Rosberg nog zou passeren en Hamilton er wellicht nog met de titel vandoor zou kunnen gaan – werd niet echt gewaardeerd door Wolff en Lauda.

“Ik ergerde me aan Lewis en hoe hij de race nog spannend maakte”, vertelt Lauda aan het Duitse RTL. “Hij bracht zijn eigen zege en Nico’s tweede plek nog in gevaar. We moeten nog maar goed kijken wat er de reden voor was. Misschien was het de auto, maar ik denk dat het Lewis was…”

Wolff laat ten overstaan van Sky Sports F1 weten evenmin onverdeeld gelukkig te zijn met Hamiltons rijden. “Al hink ik op twee gedachten. De controlfreak en teambaas in me vindt dat onze regels nageleefd moeten worden. De coureur in me vraagt zich af wat ik in dit geval zou hebben gedaan”, erkent Wolff.

“Onze filosofie is dit jaar steeds geweest om Lewis en Nico vrijuit te laten racen, zolang de zege niet in gevaar komt”, legt Wolff uit. “Hier deed zich echter een situatie voor waarin we de race hadden kunnen verliezen omdat Lewis trager en trager ging.”

“Daarom riepen we hem over de radio ook op sneller te gaan, maar Lewis besloot dat te negeren. Nu is de vraag: schept dat een precedent voor de toekomst? Dat moeten we analyseren, al moeten we over het algemeen gewoon happy zijn met negentien zeges, een nieuwe kampioen en geweldige team spirit.”

Wat Wolff daarbij nog wel aangeeft, is dat Mercedes niet zonder reden zo haar regels heeft. “Want als we Lewis en Nico volledig vrij laten, zouden we als gevolg wel eens minder races en titels kunnen winnen. We moeten het immers tegen genoeg andere slimme teams opnemen.”

Paddy Lowe, het technische opperhoofd van Mercedes, neemt Hamilton daarentegen in bescherming. “Ik wil er niet te veel over zeggen, want wij zaten niet achter het stuur van de auto. Wie weet kon hij inderdaad niet sneller en Lewis en Nico raceten natuurlijk ook gewoon tegen elkaar.”

“Het was wel even flink nagelbijten”, geeft Lowe toe. “Dit is ook wat de Formule 1 spannend maakt: het conflict tussen wat een team en wat de coureurs willen. Lewis en Nico zijn teamspelers, maar aan het eind van de dag willen ze allebei winnnen.”