Mercedes-teambaas Toto Wolff zit het na de toch wel verrassende poleposition van George Russell in Hongarije weer helemaal zitten. De Oostenrijker denkt en hoopt dat zijn coureurs zich in de strijd vooraan kunnen mengen.

Lewis Hamilton moet daarbij wel van wat verder terug – de zevende startplek – komen door een DRS-probleem in de kwalificatie, maar zonder dat euvel had hij naar eigen zeggen ook op de eerste rij kunnen staan.

Lees ook: DRS-probleem hindert Hamilton: ‘Had anders zeker een één-tweetje in gezeten’

Dat Mercedes, na een lastige eerste seizoenshelft én moeilijke vrijdag in Boedapest, haar eerste pole van het jaar pakte, tekende zich voor Wolff overigens aan het begin van de kwalificatie al af. “We konden toen al zien dat de banden in het juiste raamwerk zaten en de balans goed was”, vertelt hij Sky Sports.

‘Kunnen hier winnen’

Mercedes’ race pace is dit jaar daarbij doorgaans beter dan het kwalificatietempo, wat ook vertrouwen geeft. De beginfase van de race wordt misschien moeilijk, want Mercedes heeft moeite de banden op te warmen. Haar kracht is echter dat het aan de eind van de stints vaak nog goede banden en tempo heeft.

“Als de snelheid er is”, denkt Wolff dan ook, “dan denk ik dat we het spelletje vooraan mee kunnen spelen.” Volgens Wolff is er dan ook zeker een kans dat Russell na zijn eerste pole gelijk zijn eerste zege pakt. “Als hij een goede start, goede race en goede pitstops heeft, waarom niet? We kunnen hier winnen.”

Lees ook: Preview: Russell mag genieten van uitschieter, maar zijn spiegels kleuren Ferrari-rood

Titelkans

Mocht dat lukken, dan wil de Mercedes-teambaas zelfs niet uitsluiten dat Russell zich nog in de titelstrijd kan mengen. Want ja, hij staat ver achter op kampioenschapsleider Max Verstappen (negentig punten), maar Wolff wil ‘niks uitsluiten’. “We geven, zoals altijd, niet op.”

Wat Wolff wel tussen neus en lippen door erkent, is dat Russells en Mercedes’ pole ook voor het team enigszins als verrassing kwam. Vooral aangezien er van vrijdag (‘onze zwaarste vrijdag van het jaar’, aldus Russell) op zaterdag dus een flinke ommekeer nodig was.

Wolff: “Iedereen in ons team maar moet precies opschrijven wat ze zaterdag hebben gedaan, inclusief wat ze hebben gegeten en gedronken”, grapt hij, bijgelovig. “Als we het weer precies zo doen, kunnen we dit resultaat misschien herhalen.”