Een bijzonder tafereel afgelopen zaterdag na de kwalificatie. Esteban Ocon en Sebastian Vettel spraken, in het Frans, over Ocons plannen voor 2019. De conclusie van het gesprek: Ocon heeft nog geen contract. De Mercedes-junior lijkt buiten de boot te vallen door alle ontwikkelingen dit silly season.

Volgens insiders was Esteban Ocon hard op weg naar een deal met Renault voor 2019. Daniel Ricciardo stak daar echter een stokje voor. De Australiër tekende bij Renault en het team kondigde bovendien direct Nico Hülkenberg aan, waardoor Ocon zijn zitje in rook zag opgaan. Nu Lawrence Stroll het team van Force India heeft overgenomen, is het ook afwachten of daar nog wel plek voor Ocon is. Pérez blijft mogelijk bij het team, al wordt de Mexicaan ook in verband gebracht met Haas en Mclaren.

Stroll kan er wel eens vandoor gaan met Ocons stoeltje.

Ocon weet in ieder geval nog niet voor welk team hij in 2019 racet, vertelde hij in de persconferentie in België. Lewis Hamilton sprak er schande van en ook Sebastian Vettel verbaasde zich erover.

In anderhalve maand tijd is de positie van Ocon op de transfermarkt dus enorm veranderd. “Wij dachten in Boedapest dat zijn toekomst duidelijk was”, vertelt Toto Wolff op de website van Mercedes, “Maar het veranderde allemaal binnen 48 uur. Het heeft geen zin om te klagen. Renault had met Ricciardo een gelukkige zet: een no-brainer. Als je de kans krijgt om een rijder binnen te halen van dat kaliber, moet je er voor gaan.”

Wolff erkent dat Ocon niet in een luxepositie verkeert. “Voor Esteban is het ongelukkig hoe dit allemaal verlopen is, maar we blijven hem helpen op weg naar een zitje. Er is wel degelijk veel interesse en het is vooral een kwestie van de mogelijkheden bekijken en de beste optie voor hem kiezen. Ik ben erg optimistisch over zijn toekomst.”

Als junior zal Ocon hopen op een overstap naar Mercedes, maar daar is in 2019 met Hamilton en Bottas geen plek. Misschien in 2020? “Ik twijfel er niet aan dat Esteban in de toekomst races zal winnen en mee gaat doen om kampioenschappen. We hebben zijn talent afgelopen weekend weer kunnen zien”, refereert Wolff aan de derde startplek van Ocon en zijn zesde positie in de race.