Teambaas Toto Wolff heeft Mercedes naar vijf rijders- en vijf constructeurstitels geleid, maar weet nog steeds niet wat beter is: twee coureurs die elkaar opjutten, of een duidelijke nummer één binnen het team. “Ik ben er nog niet uit.”

Wolff heeft het bij Mercedes allebei meegemaakt: van 2014 tot en met 2016 stonden Lewis Rosberg en Nico Rosberg elkaar naar het leven, in seizoenen waarin Mercedes de Formule 1 absoluut domineerde. Na Rosbergs vertrek kwam er in 2017 met Valtteri Bottas naast Hamilton rust in de tent. Mercedes won vervolgens ook de afgelopen twee seizoenen de dubbel, maar lijkt niet meer zo oppermachtig als voorheen.

In een exclusief interview met FORMULE 1 stellen we Wolff de vraag wat beter werkt, en of meer interne strijd niet beter zou zijn voor Mercedes als team. “Je kunt er van mening over verschillen en ik ben er nog niet uit wat het beste werkt”, antwoordt Wolff.

Bottas en Hamilton hebben een goede relatie, maar zou meer onderlinge spanning niet beter zijn om Mercedes vooruit te stuwen?

“Kijk naar de dominante jaren van Ferrari, McLaren, Red Bull en ons en het lijkt dat altijd één coureur de onofficiële nummer één was. Aan de andere kant kan het een voordeel zijn twee coureurs te hebben die elkaar flink opjutten, omdat je je dan als team misschien sneller ontwikkelt en beter presteert”, hinkt Wolff op twee gedachten.

Dat klinkt dan als een groot voordeel, maar de nadelen van die laatste filosofie zijn de Mercedes-teambaas ook ‘welbekend’, vertelt hij: “Het kan dan rottig worden tussen de coureurs en als dat overslaat op de engineers kan het ook het team beïnvloeden.”

“Ik weet dus nog niet wat het beste is”, rondt Wolff af. “Idealiter heb je echter twee coureurs die het met elkaar kunnen vinden en met elkaar strijden op het circuit, maar dat wel tot het circuit beperken.”

In het nieuwste nummer van FORMULE 1, nr. 02, vertelt Toto Wolff uitgebreid over wat Lewis Hamilton zo goed maakt, waarom hij vertrouwen houdt in Valtteri Bottas en wat het grootste verschil is tussen Mercedes en Ferrari. FORMULE 1 nr. 02 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.