Juan Pablo Montoya moet vanwege zijn schouderblessure ook de Grand Prix van San Marino laten lopen. Deze keer mag testrijder Alexander Wurz zijn kunsten vertonen in de tweede McLaren. Pedro de la Rosa, de held van Bahrein, bestuurt nu de derde wagen op vrijdag. Wurz, die in Maleisië 2000 voor het laatst – met Benetton – aan de start van een Grand Prix verscheen, is dolblij: ,,Ik ben echt dolgelukkig dat ik de kans krijg met de MP4-20 te racen op Imola’’, aldus de Oostenrijker. ,,Ik heb, sinds ik eind 2000 tot het team ben toegetreden, meer dan 70.000 testkilometers met McLaren afgelegd. Geweldig dat ik de kans krijg nu met een McLaren te racen.’’

Wurz was sinds 2001 de nummer één test- en reservecoureur bij McLaren, maar paste dit jaar aanvankelijk niet goed in de nieuwe MP4-20. Vandaar dat Pedro de la Rosa de eerstetwee Grand Prix’ als derde rijder in actie kwam, en in Bahrein Montoya mocht vervangen, naast Kimi Raikkonen. Wurz maakte in Bahrein, als vrijdagcoureur, voor het eerst kennis met de MP4-20 (de Oostenrijker paste na diverse aanpassingennuwel in de wagen), en reed prompt op vrijdag veruit de snelste tijd. Wurz hoopt in de Grand Prix van San Marino net zo veel indruk te maken als De la Rosa, die in Bahrein na een uiterst aanvallend gereden race de vijfde plaats opeiste.

McLaren zegt er bij monde van Martin Whitmarsh, de rechterhand van teambaas Ron Dennis, vanuit te gaan dat Montoya fit genoeg zal zijn om in de Grand Prix van Spanje, zondag 8 mei, wél aan de start te verschijnen.,,Zijn schouder herstelt goed, maar om het genezingsproces niet te vertragen is besloten dat Juan Pablo in Imola nog niet aan de start komt. We bekijken de situatie volgende week nog eens, maar we rekenen erop dat hij er in Spanje weer bij is.”