Bij de grote presentatie voor de Grote Prijs van Nederland ging het nog over 200.000 mensen die verspreid over drie dagen naar Circuit Zandvoort zouden kunnen komen, inmiddels denkt de organisatie er per dag 100.000 á 105.000 te kunnen accommoderen.

Dat vertelt sportief directeur Jan Lammers in gesprek met FORMULE 1. Met het totaal aantal mensen dat zich heeft geregistreerd voor de kaartverkoop dat volgens Lammers ‘boven de 250.000’ ligt, is het nu ‘kijken hoe het gaat’, zo doelt hij op de mogelijkheden van mensen om een kaartje voor één dag, weekendkaarten of een passe-partout voor alle drie de dagen te kopen. “Maximaal denken we 105.000 mensen per dag te kunnen accommoderen”, zegt Lammers.

Een beetje afhankelijk is dat aantal nog wel van hoeveel toeschouwers de (tijdelijke) tribunes van een plekje kunnen voorzien én hoeveel er veilig in de duinen kunnen lopen, staan en zitten, maar ook de organisatie zelf gaat nu van een nummer rond de 100.000 uit.

De prijs van kaartjes is daarbij deze week bekendgemaakt. Het goedkoopste kaartje voor de racedag is 140 euro, voor het driedaagse weekend 185 euro. Dat gaat dan om duin-kaartjes. Tribuneplekken zijn duurder.

Lees ook: Ticketprijzen GP van Nederland bekend

‘Meer dan 70 procent met trein, fiets of lopend’
Dat iedereen die een kaartje wil voor de zondag gaat, is daarbij volgens Lammers niet gezegd. “Er zijn natuurlijk ook mensen die vrijdag of zaterdag vooral sfeer willen komen proeven, of mensen die denken: ‘zondag komen er zoveel fans, dan ga ik vrijdag’. Al heb je inderdaad ook mensen voor wie het echt om de race op zondag gaat”, weet Lammers.

Als positief punt noemt Lammers alvast dat ‘een fractie boven de 70 procent’ van de mensen die zich voor de kaartverkoop hebben geregistreerd, hebben aangegeven niet met de auto te komen. “Dus met de trein, fiets of lopend.”

Het registreren voor kaartjes is via de website van de Dutch GP gegaan, wat ook het eerste verkooppunt is. Als er kaarten over blijven, gaat de organisatie mogelijk nog met resellers in zee (denk aan ticketbureaus als Sportstadion, Ticket+Travel of Grand Prix Tours).

Fans die zich geregistreerd hebben, ontvangen maandag 24 juni een link om kaarten te kopen. Dat kan dan vanaf dinsdag 25 juni 12:00 uur t/m 9 juli 12:00. Iedereen die zich heeft geregistreerd heeft evenveel kans op tickets.

Lees ook: Lammers: ‘Ons decor in Zandvoort is straks miljoenen waard’