Er liggen nogal wat ‘Jongste ooit-records’ voor het grijpen voor Max Verstappen. Het journaille vindt dat soort feitjes en statistieken schitterend, maar de 21-jarige Limburger heeft aan dit soort statistieken een broertje dood. En dat het vandaag de laatste kans was de jongste polesitter ooit te worden, zal hem een rotzorg zijn. “Ik wil zondags winnen, een pole position maakt dat makkelijker, maar je hebt er weinig aan als je het niet kan afmaken.”

Verstappen had natuurlijk de ultieme kans in Mexico maar daar was Ricciardo hem met 27 duizendsten net te snel af. Maar Verstappen won uiteindelijk wel de race. “Het gaat om zondag, dan worden de punten verdeeld. Het gaat om het kampioenschap uiteindelijk. Het gaat elk jaar beter in de kwalificatie, ook dit jaar weer. Vandaag kwam het er niet uit, over het gehele seizoen wel. Een kwalificatie kan je race makkelijker maken maar je ziet het bij Force India. Ocon is in de kwalificatie sterker maar staat achter in punten.”

Foto: Sutton Images

Iedereen is moe
Het zijn de laatste loodjes dit weekend, iedereen in de paddock loopt op zijn laatste benen. Zelfs de immer scherpe Verstappen kan zich niet meer heel boos maken over de toch wel teleurstellende kwalificatie. Een zesde plek op de grid, een auto die niet optimaal aanvoelde: normaal gesproken de ingrediënten voor chagrijn bij de perfectionist die hij is.

Maar vandaag niet, ruim een uur na de kwalificatie is de Limburger er rustig onder, vertelt hij aan de verzamelde vaderlandse pers. “Het is allemaal al beslist, het is geen drama. Dat heb je soms. Je doet de laatste aanpassingen voor de kwalificatie en dit keer pakte het niet goed uit. Daar kun je niets meer aan doen.”

‘Fijn om naar huis te gaan’
Na de race staat er dinsdag nog een bandentest gepland (“Daar zullen we niet veel van leren, veel te heet overdag”) en dan kan Verstappen bijna op vakantie. “Ik heb nog wat sponsordingen te doen, van het team en ook van eigen sponsors. Het was een lang seizoen, ben de laatste maanden niet veel thuis geweest dus het is fijn om naar huis te gaan.”

Op zaterdagavond wacht er Verstappen ook nog een ‘eindejaarsborrel’, een pikante. “Hier boven hebben we een bijeenkomst. Daar doen we een drankje om het einde van het jaar te vieren en dat hebben ze gecombineerd met het vaarwel van Renault. Daar moet ik even zijn, ja.”

En dan draait alles na Abu Dabi om Honda. “Ik kan wel positief zijn over wat er komt, maar dat was McLaren ook. Maar ik heb er veel vertrouwen in dat het vooruitgaat. Maar nu eerst netjes (met Renault) afsluiten.”