Het Formule 1-team van Williams heeft over 2014 een verlies van krap zestig miljoen euro geleden. Het verlies is volgens het team toe te schrijven aan teruglopende inkomsten en de gedane investeringen.

Die investeringen betaalden zich op het circuit echter wel uit, want nadat Williams in 2013 slechts vijf punten scoorde en maar als negende in het WK eindigde, wist het in 2014 met 320 punten als derde in het constructeurskampioenschap te finishen.

Gedurende 2014 ging de bankbalans door deze investeringen – en de introductie van de dure nieuwe V6-motoren – echter wel flink achteruit, waarbij het verlies nog groter werd gemaakt doordat de inkomsten zoals gezegd lager waren. Dit komt omdat Williams door de slechte sportieve prestaties uit 2013 gedurende 2014 minder prijzengeld ontving, terwijl het prijzengeld dat het in 2014 verdiende pas dit jaar wordt uitbetaald.

Voor 2015 ziet het er volgens de formatie uit Grove dan ook een stuk beter uit, zo vertelt Mike O’Driscoll, de ceo van de overkoepelende Williams Group: “We hebben bewust in onze ondermeningen geïnvesteerd en het ziet er naar uit dat dit zich gaat uitbetalen”, stelt hij, verwijzend naar zowel de betere sportieve resultaten, het nog te ontvangen bijbehorende prijzengeld én de komst van enkele nieuwe sponsoren naar het Formule 1-team.

Wat verder goed nieuws is voor Williams, is dat het verlies van de overkoepelende Williams Group lager is dan dat van het Formule 1-team op zich. Het verlies van de gehele Williams Group – die zich verder bezighoudt met ‘advanced engineering’ – bedraagt ‘slechts’ 48 miljoen euro.

Voor O’Driscoll is het totaalplaatje, met de gedane investeringen en nog te ontvangen gelden in het achterhoofd, reden om op een positieve noot af te sluiten: “We hebben een solide basis gelegd voor de toekomst”, meent de topman van het concern dat rekent op ‘een financieel aanzienlijk beter 2015’.