In de rubriek Zo was… blikken we in highlights terug op de raceweekends van vorig jaar. De Grand Prix van Spanje is traditioneel het begin van het Europese seizoen, en voor de teams hét moment met grote updates te komen. De druk staat er daarmee vaak flink op in Barcelona, in 2017 met de nodige incidenten en botsingen tot gevolg.

Van stilte voor de storm is geen sprake in Spanje, met veel media is het voor de coureurs een druk weekend qua verplichtingen. © Peter van Egmond.

Stroll wacht tot zijn auto af is. Barcelona is voor hem zijn vijfde race in een moeilijke start van zijn Formule 1-carrière. © Peter van Egmond.

Doorgaans in groten getale aanwezig in Barcelona: de Nederlandse fans. © Sutton Images.

Een bekend beeld begin 2017, de twee Mercedes-rijders en Ferrari’s Vettel die de eerste drie plekken claimen in de kwalificatie. © Sutton Images.

Klaar voor de start: Verstappen begint in Barcelona vanaf P5. Een reeks updates brengt Red Bull er dichter bij de top. © Peter van Egmond.

Ai, bij de start gaat het al mis. Drie blijkt te veel tussen Bottas, Räikkönen en Verstappen in de eerste bocht. © Sutton Images.

Met schade in het grind: Vandoorne raakt Massa als die in ronde 33 in de eerste bocht binnendoor wil. De Belg valt uit en krijgt er later straf voor. © Sutton Images.

Millimeterwerk: Vettel komt na zijn tweede stop nét voor Hamilton weer naar buiten, en ze maken licht contact in bocht één. © Sutton Images.

Terwijl de rest van het team de race volgt, is Max terug om de schade te bekijken aan zijn auto. © Peter van Egmond.

Hamilton draait de rollen in ronde 43 om door strak buitenom te gaan bij Vettel, en slaat daarna een klein gat. © Sutton Images.

“Yes!” Hamilton viert zijn zege na ‘een hard gevecht’ met Vettel. “Zo moet racen zijn, zo zou elke race moeten zijn”, geniet hij na. © Peter van Egmond.