*

Zwaar kritische Villeneuve: ‘FIA beschermt Verstappen’

Daan de Geus

Daan de Geus

30 augustus 2016 11:13

Zwaar kritische Villeneuve: ‘FIA beschermt Verstappen’
Racepictures

Oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve vindt dat Max Verstappen ‘super, super gevaarlijk’ racete op Spa: “Maar de FIA beschermt hem.”

Dat laatste is in zekere zin de kern van het probleem, vertelt Villeneuve aan Motorsport.com: “Het lijkt of ze hem in bescherming nemen omdat ze willen dat hij een ster wordt.”

“Je zag het in Duitsland al. Daar slingerde hij over het rechte stuk, waardoor Nico Rosberg z’n rempunt miste. Daardoor gingen ze wat wijd, maar Nico kreeg een straf terwijl het niet eens zijn schuld was.”

Het incident in Duitsland was volgens Villeneuve echter ‘veel minder erg’ dan wat zich in Spa afspeelde. Wat Verstappen daar deed, noemt Villeneuve ‘onacceptabel’. “Het was veel te overdreven.”

Formula One World Championship 2016, Round 13, Belgian Grand Prix, Francorchamps, Belgium, Sunday 28 August 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H spins alongside team mate Kimi Raikkonen (FIN) Ferrari SF16-H at the start of the race.

Bij de start ging het mis tussen Verstappen en de Ferrari’s…

“Wat bij de start gebeurde is gewoon racen, maar hij ging daar ook al te ver. Iedere ervaren coureur weet dat aan de binnenkant niet genoeg ruimte is en het mis gaat als je daar een gat in duikt.”

“Dat is echt iets wat je in de GP2 ziet, maar nog niet eens het ergste. Als je slecht start, moet je het accepteren. Maar hij klaagt daarna dat andere coureurs zijn race hebben verpest, terwijl hij een risico nam dat zich niet uitbetaalde.”

“Max had daarna juist moeten relaxen, maar later in de race deed hij juist dingen die echt niet kunnen. Tot twee keer toe bij Kimi Räikkönen en één keer bij Vettel.”

“Kalmeer in zo’n geval gewoon, anders rij je nog iemand dood”, adviseert Villeneuve, die een groot fan is van ‘hard duelleren’: “Maar je kan elkaar niet van de baan duwen of op een recht stuk dwingen te remmen.”

Formula One World Championship 2016, Round 13, Belgian Grand Prix, Francorchamps, Belgium, Sunday 28 August 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12 and Kimi Raikkonen (FIN) Ferrari SF16-H battle for position.

… En ze kwamen elkaar later nog een paar keer tegen.

“Dat is echt super, super gevaarlijk”, meent de Canadees, die desgevraagd antwoordt dat hij niet denkt dat Verstappen kalmer zal gaan rijden: “Natuurlijk niet. Je ziet het met elke race erger worden.”

Villeneuve erkent dat coureurs niet in de Formule 1 zitten om vrienden te maken. “Maar je moet wel respect voor elkaar hebben”, benadrukt de wereldkampioen van 1997.

Twintig jaar geleden, zegt Villeneuve, ‘werd dit onderling wel opgelost door coureurs’ en leerden ze elkaar een lesje. “Dat zal nu echter niet gebeuren omdat het zo’n politiek correcte sport is geworden. Dan raak je je licentie kwijt.”

Het is dus aan de FIA, suggereert Villeneuve. De stewards die in België niet ingrepen, hebben daarbij verzaakt en zouden hun functies moeten inleveren, vindt hij. “Wat daar gebeurde, kan echt niet.”

Gerelateerd