Drama in de laatste ronde: Jos Verstappen wil de leidende auto van Frankrijk inhalen, maar het gaat fout. Zo dichtbij de eerste podiumplek in de A1 Grand Prix en toch weer zo ver weg. Verstappen spint en staat met lege handen. Weer lukt het niet met die podiumplek, waar het team al zolang tegenaan zit te hikken. Enkele honderden meters voor het einde van de race gaat Verstappen ervoor, in de laatste ronde. Aan de buitenkant passeert hij Frankrijk. De muur komt steeds dichterbij en zijn oranje bolide begint te glijden.

Hij raakt Frankrijk en spint, Engeland en Tsjechië kunnen er nog net omheen. Maar dat maakt allemaal niet meer uit. Weer een nulresultaat voor Verstappen, en nog erger: hij moet als zestiende starten in de hoofdrace.

En dat terwijl het nog zo goed begint. De Nederlander heeft een wereldstart en pakt vrijwel direct de derde plek. Robbie Kerr en Alexandre Premat vechten om de leiding. Kerr gaat wijd en Verstappen profiteert. Ondertussen staat de safetycar de deelnemers op het rechte stuk al op te wachten omdat Indonesië en Italië er een potje van maken in de hairpin.

Daarna is er vooral sprake van een wapenstilstand, wat dan weer ontaardt in niets meer dan een heuse optocht op het smalle stratencircuit. De teams die vooraan meedoen, Frankrijk, Nederland, Tscjechië en Engeland, rijden allemaal even de snelste ronde. Ook Ierland rijdt de snelste ronde, maar die liggen slechts zesde op dat moment.

Het lijkt erop dat Nederland geen vuist kan maken tegen Frankrijk, totdat Verstappen plotseling de Fransman in wil halen. Mogelijk hebben verschillende bolides die gespind waren op het circuit een rol gespeeld bij het plotselinge verschil in snelheid tussen Premat en Verstappen. Verstappen kiest voor de buitenkant en het lijkt erop dat hij het gaat redden.

Jeroen Bleekemolen juicht al in de pit, maar dan komt Verstappen op het vuile gedeelte en raakt hij de controle over zijn wagen kwijt. Hij raakt Frankrijk, spint en kan uitstappen. Frankrijk wint, Verstappen staat achter de vangrail. Engeland pakt de tweede plek, Zwitserland legt beslag op de laagste trede van het podium.

Na afloop overheerst uiteraard de teleurstelling bij Verstappen, als hem door A1GP-verslaggevers om een reactie wordt gevraagd. ,,De kans was er, maar ik ging helaas net te wijd. Het was een kans en kansen moet je grijpen. Natuurlijk is de tweede plek leuk, maar je probeert altijd te winnen. Als ik had gewonnen was het geweldig geweest, helaas pakte het verkeerd uit en eindigt het in een teleurstelling.”

KVN