De organisatie van de A1 Grand Prix heeft de eerste race van het nieuwe seizoen, in het Australische Surfer’s Paradise, afgelast. De A1GP kampt met grote financiële problemen en de toekomst van de klasse is uiterst onzeker.Team Nederland was één van de negentien deelnemende landen dat zich had aangemeld voor de openingsrace in Australië. Teambaas Jan Lammers had echter al rekening gehouden met een doemscenario.

“Ik heb vertrouwen gehouden in de A1GP, maar ik moet ook realistisch blijven; de A1GP heeft nog een heleboel financiële zaken op te lossen”, vertelde Lammers aan Formule1.nl.

De landenklasse kampt met een volle lijst aan openstaande rekeningen. Zo is constructeur Ferrari nog niet betaald voor de verleende diensten in 2008/2009, was er niet genoeg geld om de transportkosten naar Australië te betalen en hadden de sponsorloze teams nog geen geld ontvangen.

Het bleek te veel om de eerste race door te laten gaan. Het is nog niet zeker of de klasse op een andere datum wel door kan gaan. Als dat het geval is, gaat Team Nederland in ieder geval met coureurs Robert Doornbos en Jeroen Bleekemolen rijden.

Lammers: “We hebben besloten om met dit duo door te gaan, omdat Robert en Jeroen goed bij elkaar en in het team passen. De keuze voor deze rijders was voor ons dus een inkopper.”

LP

Meer over de A1GP is te lezen in Formule1.nl editie 17; vanaf woensdag 21 oktober overal te koop