Als blikken konden doden, hadden beide Spyker-coureurs de briefing na afloop van de Canadese Grand Prix niet overleefd. Het team was woedend. Zowel Sutil als Albers vergooide een kans op punten. Voor Mike Gascoyne is de maat vol.Adrian Sutil verspeelde al in de beginfase zijn kansen op een goed resultaat. Zijn race kwam na een harde knal in de muur ten einde. Hij zorgde voor de eerste safetycar op de baan. Dat hij in de punten had kunnen eindigen, wist hij toen nog niet. Albers kwam ook al in de beginfase van de race in de muur.

Weliswaar een stuk zachter, maar net zo destructief. Door het grote aantal uitvallers in Canada was het zeer aannemelijk geweest dat er een Spyker-coureur in de punten was geëindigd. Het punt wat dat had opgeleverd, was meer dan alleen een mooie opsteker geweest voor het, door pech geplaagde, team.

Een punt had het team een goede uitgangspositie voor het WK verschaft. Directe concurrent Toro Rosso staat, evenals Honda, nog met lege handen. De kans dat er dit seizoen nog zo’n rare race als in Canada zal plaatsvinden is gering. Een punt had het team wel eens de tiende plaats in het WK kunnen verschaffen en dus ook de daarbij behorende achttien miljoen dollar. Niet zo gek dus, dat het team woedend was.

Naar verluidt is Gascoyne zo uit z’n vel gesprongen dat Sutil tot tranen geroerd was. De Chief Technical Officer van Spyker is het zat. ,,Adrian moet eens ophouden met het maken van dit soort fouten. En ook Albers ging de mist in. Dat kunnen we ons echt niet meer veroorloven.”

Zijn donderpreek na afloop was een laatste waarschuwing aan het adres van beide coureurs. Ook Colin Kolles viel hem bij: ,,Zowel Adrian als Christijan moet zich echt gaan focussen, hiervan leren en verder gaan. Het is duidelijk dat we ons dit niet nog keer kunnen veroorloven.”

LV