Met een tweede plek in de race in Sotsji, is Ferrari-coureur Sebastian Vettel naar de tweede plek in het WK opgeklommen. Kimi Räikkönen liep een podiumplek mis na een aanvaring in de laatste ronde.

Räikkönen vocht rondenlang met zijn landgenoot Valtteri Bottas. Op het Sochi Autodrom, waar inhalen niet eenvoudig is, zag hij zijn kans schoon om in de laatste ronde voorbij de Williams-coureur te duiken, nadat ze net gezamenlijk Force India-coureur Sergio Pérez hadden gepasseerd in duel om P3.

In bocht vier probeerde Räikkönen van redelijk ver terug binnendoor te steken bij Bottas, maar die hield zijn normale racelijn aan, waardoor de Finnen met elkaar botsten. Bottas kwam in de muur te staan, terwijl Räikkönen in zijn beschadigde auto nog naar de vijfde plek hobbelde.

Bottas gaf gelijk duidelijk over de boordradio te verstaan dat de fout volgens hem toch echt bij Räikkönen lag, maar die is zich van geen kwaad bewust: “Ik had daar al eerder iemand ingehaald, had een goede aanloop, en er is ruimte, dus ik probeerde het”, legt hij uit aan de BBC.

“Bottas zag me echter niet. Dat is jammer, want als je er eenmaal voor gaat, kun je verder niks meer doen. We raakten elkaar dus. Het is spijtig dat het verkeerd afliep, maar het was een normale actie”, luidt de uitleg van Räikkönen.

De wedstrijdleiding kon zich echter meer in de lezing van Bottas vinden dan in die van Räikkönen, met een straf van dertig tellen als gevolg voor laatstgenoemde. Hierdoor verliest Räikkönen zijn vijfde plek en is de achtste plaats nu zijn deel.

Vettel
Waar Räikkönen op het eind dus voor ophef zorgde, daar had zijn teamgenoot Sebastian Vettel een fout- en probleemloze race. “Mijn auto was vandaag fantastisch en werd ook steeds beter”, vertelt de nummer twee.

“Ik koesterde op het eind zelfs nog de stiekeme hoop Lewis Hamilton bij te halen, maar hij had denk ik nog wel wat achter de hand en deed het in de laatste ronden ook rustig aan. Het is jammer dat Kimi niet naast me op het podium staat, maar het was toch een goede race.”

“Het is duidelijk dat Mercedes nog op ons voor ligt, maar we komen stap voor stap dichterbij”, concludeert Vettel, die door zijn tweede plaats in ieder geval aan één van de Mercedes-coureurs voorbij is gegaan in het WK en daarin nu achter Hamilton – maar voor Nico Rosberg – tweede staat.