Stoffel Vandoorne is in zijn nopjes met hoe zijn debuutrace is verlopen. De Belg stuurde zijn McLaren in Bahrein naar de tiende plek en scoorde zo gelijk een punt.

Vandoorne, dit weekend bij McLaren de vervanger van de geblesseerde Fernando Alonso, blikt ten overstaan van Motorsport-Total aldus tevreden terug: “Het is niet makkelijk om zonder getest te hebben in een auto te springen, maar ik voelde me snel thuis achter het stuur en heb het gevoel dat ik het beste eruit heb gehaald.”

Formula One World Championship 2016, Round 2, Bahrain Grand Prix, Manama, Bahrain, Sunday 3 April 2016 - Sergio Perez (MEX) Sahara Force India F1 VJM09 battle for position with Carlos Sainz Jr (ESP) Scuderia Toro Rosso STR11 and Stoffel Vandoorne (BEL) McLaren MP4-31.

Vandoorne stond zijn mannetje in duel.

Voor de start was hij niet nerveus, vertelt de Vlaming. “Ik had alles dit weekend vrij snel onder controle en wist waar ik mee bezig was. Het ging er in de race om geen fouten te maken en mijn werk gewoon goed te doen. Dat is gelukt en zo hebben we een punt aan de race overgehouden. Ik ben daar zeer gelukkig mee.”

Het racen zelf ging de GP2-kampioen van 2015 ook in de Formule 1 prima af. “De eerste ronde was hectisch, de onderdelen vlogen in het rond. Ikzelf zat ook niet altijd op de juiste plek, maar daarna had ik het allemaal onder controle”, blikt hij terug.

Dat hij er daarna in slaagde te voorkomen dat hij in verkeer klem kwam te zitten, was ‘de sleutel tot een goed resultaat’, meent Vandoorne. “Ik heb natuurlijk in de opstapklassen ook wel geleerd hoe je moet inhalen”, lacht de Belg die in 2014 met een zege in Bahrein in de GP2 debuteerde en in die klasse ook in 2015 won in de Golfstaat.

Button
Vandoorne stal de spotlight dus, terwijl teamgenoot Jenson Button vroeg klaar was. Na zes ronden diende hij zijn McLaren – Honda langs de baan te parkeren. “Ik verloor ineens enorm veel vermogen, waardoor de auto tot stilstand kwam. Erg jammer, want ik had een goede start en zat bij de eerste tien”, zegt ook hij tegen Motorsport-Total.

Wat Button vooral jammer vindt, is dat hij in die eerste zes rondjes voorzichtig met zijn benzine was omgesprongen, maar Romain Grosjean en Max Verstappen makkelijk kon volgen, terwijl hij voor Vandoorne reed. “Als je ziet waar zij gefinisht zijn, doet dit pijn”, zegt hij, verwijzend naar de vijfde en zesde plek van Grosjean en Verstappen.

Wat er precies mis ging met zijn auto, weet Button nog niet, maar hij herhaalt dat hij baalt van zijn uitvalbeurt: “Want dit was zo’n race waarin de nodige incidenten waren en mensen fouten maakten. Daar moet je van zien te profiteren, maar het ontbrak ons helaas aan de betrouwbaarheid om dat te doen.”