Als Alain Prost een vervanger voor Kimi Räikkönen bij Ferrari zou moeten kiezen, dan zou hij voor Carlos Sainz gaan.

Dat antwoordt de viervoudig wereldkampioen desgevraagd in interview met het Franse Minute-Auto. “Ik denk dat ik voor Sainz zou kiezen. Het is natuurlijk wel zaak de balans binnen het team te behouden en afwegen wie er goed met Sebastian Vettel kan werken, maar ik zou voor Sainz gaan”, verklaart Prost.

De Fransman is tevens benieuwd ‘hoe Sainz zich binnen een topteam zou ontwikkelen’, zo geeft hij aan. Wie er niet aan twijfelt dat Sainz met een goede auto top kan presteren, is zijn huidige Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Formula One World Championship 2016, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Friday 10 June 2016 - Carlos Sainz Jr (ESP) Scuderia Toro Rosso STR11.

Sainz in actie op het Circuit Gilles Villeneuve.

“Ik denk dat alle vier de Red Bull coureurs vanaf volgend jaar in staat zullen zijn races te winnen”, verklaart hij ten overstaan van Formula1.com, verwijzend naar Daniel Ricciardo en Max Verstappen – die al racewinnaars zijn – en dus ook de nog zegeloze Sainz en diens teamgenoot Daniil Kvyat.

De reden dat Tost er specifiek ‘volgend jaar’ bij zegt, legt hij uit, is dat ‘één of twee van die jongens nog wat te leren hebben’. “Ik heb het dan natuurlijk vooral over Carlos en Daniil, maar zij zullen volgend seizoen alle ervaring hebben die nodig is.”

Waar Sainz en Kvyat volgend jaar rijden, weet Tost niet, maar hij zou het niet erg vinden als de Spanjaard en Rus bij Toro Rosso blijven. “Want er staat nergens geschreven dat coureurs hier maar twee jaar kunnen blijven. De beslissing is echter aan Red Bull en zal aan het eind van het seizoen worden gemaakt. Het is nu nog te vroeg.”

Rijdersmarkt
Van Kvyat is bekend dat hij op het moment niks uitsluit, dus ook een toekomst buiten Red Bull niet. De coureur die zijn plekje bij Red Bull Racing aan Max Verstappen verloor, wordt ook als optie voor Williams genoemd. Voor Sainz geldt dat ook, al wordt hij ook in verband gebracht met Renault en Ferrari, waar Räikkönens contract afloopt.