Begin 2006, na gloriejaren bij topteams Williams en McLaren, kwam Adrian Newey als technisch directeur naar Red Bull. In de nieuwste video van Mobil 1 the Grid blikt Newey terug op hoe hij door teambaas Christian Horner naar Red Bull werd gehaald en hoe ze de middenmoter sindsdien in een topteam hebben veranderd. “Ik kwam Christian wel heel vaak ’toevallig’ tegen in de paddock.”

Toen hij nog voor McLaren werkte, kwam Newey Horner steeds maar weer tegen. “Rekenkundig gezien was het ver bovengemiddeld, maar Christian had er dan ook een soort van dagtaak van gemaakt me in de paddock tegen het lijf te lopen”, vertelt Newey.

“We begonnen te praten, en zo ontwikkelde het zich verder”, zegt de Brit. “De kans om voor een jong, nieuw team te werken – dat uit de as van Jaguar was herrezen – en proberen er een team van te maken dat races en titels kon winnen, motiveerde me enorm.”

“Toen ik bij Red Bull kwam, werd het als een feestteam gezien. Het werd niet echt serieus genomen door veel snobistische mensen in de autosport. Een groot deel daarvan dacht dat ik m’n carrière de nek omdraaide door naar Red Bull te gaan.”

“Dat Christian en ik het team sindsdien hebben opgebouwd tot wat het nu is – met als hoogtepunten de eerste zege in China in 2009 en eerste titel in 2010 – is iets heel speciaals”, zegt hij, nu het inmiddels vier rijders- én vier constructeurstitels heeft gewonnen, en 58 races.