De eerste rij van de startgrid van de Grand Prix van Frankrijk morgen wordt zoals verwacht bezet door twee Mercedessen. Lewis Hamilton troefde teamgenoot Valtteri Bottas ruim af met 0.286. De Zilverpijlen zijn al het hele weekend veruit het snelst en sloegen een gat van 0.360 naar nummer drie Charles Leclerc. Daarachter ontspon zich een mooi gevecht tussen Max Verstappen en de McLarens.

Hamilton deelde de eerste tik al uit in zijn openingsrun in Q3 met een gat van bijna twee tienden naar Bottas. De Fin kon zich niet meer verbeteren en Hamilton deed dat wel: zijn 1.28.605 betekende een ronderecord en pole position nummer 86 voor de Britse wereldkampioen.

Charles Leclerc hield de eer hoog voor Ferrari en knokte zich naar een derde startplek. Sebastian Vettel leek in Q3 problemen te hebben met zijn versnellingsbak, hij kwam niet verder dan plek 7. Voor de vierde plek vond er een mooi gevecht plaats tussen Verstappen, Lando Norris en Carlos Sainz. McLaren is al het hele weekend sterk, Norris benaderde de Nederlander op slechts 0.009. Daniel Ricciardo, een wederom matige Pierre Gasly en Antonio Giovinazzi moesten passen en eindigden op ruime afstand.

Max Verstappen kon ternauwernood de beide McLarens voorblijven. Foto: Motorsport Images

Usual suspects in rechterijtje
Waar Gasly zich ternauwernood voor Q3 plaatste, miste Alexander Albon, Kimi Räikkönen en Nico Hülkenberg de kwalificatiefinale op een haar (alle drie binnen een tiende). Sergio Perez en Kevin Magnussen eindigden verder naar achter.

Romain Grosjean worstelde zoals al het hele weekend met de grip van zijn Haas. Hij beleefde al zijn ‘ergste vrijdag’ uit zijn carrière, de zaterdag was niet veel beter. De Fransman kon het tij in Q1 niet meer keren en kon na de sessie meteen gaan douchen. De twee auto’s van Williams eindigden Q1 achteraan, Russell was een halve seconde sneller dan teamgenoot Robert Kubica maar zal door een gridstraf de race van de laatste plaats aanvangen.