Dat Mercedes haar protegé en testrijder Pascal Wehrlein zeer waarschijnlijk ook in 2015 weer in de DTM inzet, in plaats van bijvoorbeeld in de GP2, betekent volgens kopstuk Toto Wolff nog niet dat de weg naar de Formule 1 geblokkeerd is voor de jonge Duitser.

“De DTM kan namelijk prima als springplak naar de Formule 1 fungeren”, stelt Mercedes-teambaas en -motorsportchef Toto Wolff in gesprek met Motorsport-Total. “We hebben dat ook eerder al gezien met Gary Paffett, die racen in de DTM combineerde met een functie als testrijder bij McLaren, waardoor hij jarenlang een voet tussen de deur had in de Formule 1, terwijl Paul di Resta via de DTM zelfs een racezitje in de Formule 1 heeft gehaald.”

“Nog eerder hebben ook coureurs als Alexander Wurz en Giancarlo Fisichella bewezen dat het goed mogelijk is om via de DTM naar de Formule 1 te gaan”, vervolgt Wolff, die natuurlijk ook de naam van de Nederlander Christijan Albers had kunnen noemen als voorbeeld van iemand die van de Duitse toerwagenklasse naar de Formule 1 promoveerde.

Volgens Wolff is de DTM ‘door de karakteristieken van de bolides een zeer geschikte klasse voor coureurs om zich te ontwikkelen’, terwijl hij daarnaast ook nog een ander voordeel ziet: “Het is een echt contstructeurskampioenschap, in plaats van een eenheidsklasse. Dat biedt jonge coureurs wellicht ook betere mogelijkheden om zich voor te bereiden op de Formule 1”, denkt de Oostenrijker.

De twintigjarige Wehrlein, die vorige week de laatste Formule 1-testdag in Abu Dhabi als snelste afsloot bij zijn eerste kennismaking met de Mercedes W05 van 2014, werkt al voor Mercedes in de simulator en behaalde eerder in 2014 zijn superlicentie na een test met een auto uit 2012.

Wehrlein is sinds medio september officieel aan het Mercedes Formule 1-team verbonden als test- en reserverijder. Voor 2015 heeft Mercedes overwogen hem in de GP2 in te zetten om hem daar klaar te stomen voor de Formule 1, maar Wolff lijkt er nu dus toch naar te neigen Wehrlein in de DTM te houden, nadat hij in zijn debuutjaar in die klasse één race won en achtste in de eindstand werd.