Sebastian Vettel is de eerste coureur die zich openlijk heeft uitgesproken over het feit dat de slotrace voortaan dubbele punten waard is, en heeft dat in duidelijke bewoordingen gedaan: ‘Het is onzinnig’.

Viervoudig wereldkampioen Vettel steekt zijn verbazing over de reglementswijziging in gesprek met Sport Bild niet onder stoelen of banken: “Ik vind het echt onzinnig, want je bestraft met deze regel de coureurs die het hele jaar lang hun best hebben gedaan en goed hebben gepresteerd.”

“Volgens mij zijn alle fans, coureurs en experts ook totaal verbijsterd door deze regel”, vervolgt Vettel, die ‘de tradities van deze sport zeer op waarde schat’ en deze regel daarom ‘onbegrijpelijk’ vindt. “Het is net zo onvoorstelbaar als dat je op de laatste speeldag van een voetbalcompetitie ineens dubbele punten geeft”, haalt hij aan.

Vier keer dubbel
Behalve Vettel is ook zijn werkgever Red Bull geen voorstander van het plan, vertelt Red Bull-adviseur Helmut Marko. “Wij waren tegen, maar de tegenstem van onze teambaas Christian Horner in de F1 Strategy Group was helaas niet genoeg.”

Volgens Sport Bild waren de zes teams in de F1 Strategy Group (Red Bull, Ferrari, Mercedes, Lotus, Mclaren en Williams) allemaal tegen, maar wisten de FIA en commerciële rechtenhouder FOM – die elk eveneens zes stemmen hebben, dus twaalf in totaal – het plan er door te krijgen omdat zij voor waren.

Marko geeft echter aan dat het geven van dubbele punten voor de finalerace op zich al een compromis is, aangezien aanvankelijk een plan was opgesteld om de laatste vier Grands Prix allemaal dubbel te laten tellen. “Dat was het oorspronkelijke idee, en had alle races voor de laatste vier al helemaal zinloos gemaakt.”