Sebastian Vettel heeft ook de tweede Grand Prix van het jaar op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur was Jenson Button en Nick Heidfeld in Maleisië te snel af.

Aangezien de regen vandaag uitbleef, waren de pitstops en de start dit keer de beslissende factoren op het Sepang International Circuit, waar op de baan door de vele pitstops alsmede hulpmiddelen als KERS en de verstelbare achtervleugel genoeg actie te zien was.

Voor de latere winnaar Vettel begon de race in ieder geval goed: hoewel er bij de start aardig geknokt werd, verzilverde hij zijn poleposition en kon hij in het begin van de race al snel een gaatje slaan na zijn achtervolgers.

Hoewel Vettel net als de rest goed op zijn banden en bijbehorende slijtage moest letten en door zijn drie pitstops ook niet altijd aan kop reed, werd hij – ondanks dat hij toen geen gebruik van KERS meer kon maken – nooit daadwerkelijk bedreigd.

De als tweede geëindigde Button liet in Sepang wederom zien dat hij een race goed kan indelen. De McLaren-coureur vertrok als vierde, maar kon profiteren van een goede pitstopstrategie en hield zijn hoofd zelf bovendien ook koel.

Button had echter wel het geluk dat een pitstop van nummer die Heidfeld niet naar behoren ging. De eerste stop van de Duitser was een stuk trager dan die van Button, waardoor de Engelsman hem in de pitstraat voorbij wist te steken.

Heidfeld zelf had zichzelf bij de start overigens een goede dienst bewezen, door vanaf de zesde naar de tweede plaats door te schuiven. Later in de race liet de Renault-coureur wederom zien dat hij er op gebrand was om zich te bewijzen, toen hij met dank aan de verstelbare achtervleugel Lewis Hamilton passeerde en zo van de vierde naar de uiteindelijke derde plaats ging.

Achter de topdrie was het Mark Webber die als vierde eindigde. De Australiër had echter net als in Australië een zware race, waarin hij geen gebruik kon maken van KERS en bovendien vier keer naar de pits moest.

Plaats vijf was vervolgens voor Felipe Massa, die teamgenoot Fernando Alonso (zesde) voorbleef. Alonso was eigenlijk onderweg naar een podiumklassering, maar maakte in ronde 45 een fout door de afstand tot de voor hem rijdende Hamilton verkeerd in te schatten en tegen de McLaren-rijder aan te rijden. Alonso beschadigde zijn voorvleugel daarbij en moest aldus een extra pitstop inlassen.

Een extra stop was er ook nog voor Hamilton, die uiteindelijk als zevende over de streep kwam, ondanks dat ook hij lange tijd onderweg leek naar een podiumklassering en zelfs inliep op koloper Vettel, maar dus genoegen moest nemen met een zevende stek.

Plaats acht viel Kamui Kobayashi ten deel. De Japanner zette wederom een sterke race neer achter het stuur van zijn Sauber en liet zich in rondenlange duels met Webber en Michael Scuhmacher van zijn strijdlustigste kant zien.

Diezelfde Schumacher kwam overigens als negende over de streep, waardoor hij zijn eerste twee punten van het jaar binnen heeft. Plek tien – en het laatste puntje – waren voor Paul di Resta, die daarmee voor de tweede keer op rij punten pakt.

Buiten de top tien kwamen Adrian Sutil, Nico Rosberg en de beide Toro Rosso’s net te kort voor de punten, terwij lVirgin beide auto’s het einde zagen halen, Lotus enkel Heikki Kovalainen de volledige afstand zag volmaken en beide Hispania’s voortijdig klaar waren.

Een eervolle vermelding is tenslotte voor Vitaly Petrov: de Rus reed lange tijd in de punten rond, maar haalde de finish niet nadat hij naast de baan kwam en vervolgens letterlijk terug het circuit op vloog, waarbij hij met vier wielen los van de grond kwam en aan de andere zijde van de baan in het gras tot stilstand kwam.

Uitslag

1 Sebastian Vettel  
2 Jenson Button  + 3.261 
3 Nick Heidfeld  + 25.075 
4 Mark Webber  + 26.384
5 Felipe Massa + 36.958
6 Fernando Alonso  + 57.248  *
7 Kamui Kobayashi   + 1:06.439
8 Lewis Hamilton  + 1:09.957 *
9 Michael Schumacher   + 1:24.896  
10 Paul Di Resta   + 1:31.563
11 Adrian Sutil  + 1:41.379
12 Nico Rosberg  + 1 Lap
13 Sebastien Buemi + 1 Lap    
14 Jaime Alguersuari  + 1 Lap
15 Heikki Kovalainen  + 1 Lap
16 Timo Glock   + 2 Laps  
17 Vitaly Petrov  + 4 Laps  
* 20 sec. tijdstraf

Uitvallers
Jarno Trulli  + 25 Laps  
Vitantonio Liuzzi  + 10 Laps  
Jerome d’Ambrosio  + 14 Laps  
Sergio Perez   + 32 Laps  
Rubens Barrichello  + 33 Laps  
Narain Karthikeyan   + 41 Laps  
Pastor Maldonado   + 48 Laps