Grand Prix Emilia-Romagna

In de volksmond heet het Imola, maar voluit heet de historische baan net buiten Bologna het Autodromo Enzo e Dino Ferrari. De Grote Prijs die vroeger onder de vlag van San Marino werd gehouden, staat nu in de boeken als de Emilia-Romagna Grand Prix, of voluit zelfs de Gran Premio del made in Italy E Dell’Emilia-Romagna. Een hele mond vol, maar het belangrijkste is dat Imola daarmee weer op de Formule 1-kalender staat.

Alles aan Imola ademt namelijk Formule 1. Van het dorpje waar tussendoor het circuit loopt, tot bochten met beroemde namen als natuurlijk Tosa, Piratella, Rivazza en de Tamburello. Die laatste is net zo bekend als berucht, want in de Tamburello vond de legendarische Ayrton Senna achter het stuur van zijn Williams in 1994 op Imola de dood.

Ayrton Senna (op kop in de blauwe Williams met nummer 2) vond helaas de dood in de Grand Prix van San Marino van 1994 op Imola.

Imola is sowieso een gevreesd circuit, want in hetzelfde weekend als Ayrton Senna verongelukte ook Roland Ratzenberger er, en mocht Rubens Barrichello van geluk spreken dat hij ‘slechts’ wat botbreuken opliep.

In het recentere verleden is Imola gelukkig vooral bekend komen te staan door geweldige duels als in 2005 tussen Fernando Alonso en Michael Schumacher. Een jaar later zorgde de Nederlander Christijan Albers onbedoeld voor headlines op Imola door een koprol te maken nadat Yuji Ide hem torpedeerde.

Terugkeer en tifosi

Tussen 2006 en 2019 werd het circuit Enzo e Dino Ferrari vervolgens niet meer aangedaan door de Formule 1, omdat er elders meer geld te halen viel. In ‘coronajaar’ 2020 verscheen het echter weer op de kalender, en mede dankzij steun van de (industriële) regio eromheen is de Grand Prix op Imola sindsdien ook niet meer van de kalender verdwenen.

De baan blijft populair terrein voor de tifosi, de trouwe Ferrari-fans die er acht keer voor hun Scuderia hebben mogen juichen. Williams won er net zo vaak, McLaren zesmaal. Michael Schumacher is er veruit de meest succesvolle coureur, met zeven zeges. Max Verstappen heeft twee keer gewonnen op Imola, waaronder de memorabele regenrace uit 2021. Ayrton Senna, die op Imola in het harnas stierf, stond er drie keer op de hoogste trede van het podium.

Starttijden GP Emilia-Romagna
Vrijdag 19 mei
13:30 – 14:30 uur           1e vrije training
17:00 – 18:00 uur           2e vrije training
Zaterdag 20 mei
12:30 – 13:30 uur           3e vrije training
16:00 – 17:00 uur           kwalificatie
Zondag 21 mei
15:00 uur                         race