*

0

Formule1

4 dingen die we geleerd hebben van de Hongarije-test
| Daan de Geus | Sutton Images

4 dingen die we geleerd hebben van de Hongarije-test

Met de tweedaagse test in Hongarije achter de rug, gaat de Formule 1 nu eindelijk op zomervakantie. De test in Boedapest was echter meer dan voor de vorm. Dit zijn de vier belangrijkste lessen die we meenemen van de Hungaroring.

Kubica maakt indruk
Was het dinsdag nog het grappige #BudaTest dat trending was, woensdag werd dit ruim overschaduwd door het allesomvattende #KubicaDay. Fans, commentatoren, coureurs: iedereen had het over de terugkeer van Robert Kubica in de paddock én voor het eerst in zes jaar tijd weer in een hedendaagse Formule 1-auto, na eerdere tests met ouder materiaal.

Kubica maakte voor het eerst kennis met een 2017-auto.

Dat de Pool ondanks 142 ronden en de vierde tijd van de dag ‘niet honderd procent tevreden’ was, tekent zijn ambitie. Tijden zijn natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar Kubica’s snelste – een 1:18.572 – was maar anderhalve tiende trager dan Jolyon Palmers Q2-rondje afgelopen zaterdag. Volgens de BBC reed Kubica in een racesimulatie ook snellere tijden dan Palmer en Nico Hülkenberg.

Kubica zelf zei na afloop “dat we maar moeten zien wat nu gebeurt.” Voor de buitenwacht heeft Kubica qua voorbereiding alles gedaan wat hij kan doen om de roep om zijn rentree oorverdovend te maken. Uiteindelijk weten alleen Renault en Kubica, met alle benodigde informatie om die afweging te maken nu ogenschijnlijk voorhanden, of daar gehoor aan gegeven kan worden.

Nieuwe sterren op de autosportladder
Charles Leclerc, Lando Norris en George Russell: dat zijn de namen van de coureurs die over een jaar of drie, vier, vijf wel eens de jonge luizen in de pels kunnen worden van de dan geroutineerde Max Verstappen. De talenten gaven op de Hungaroring hun visitekaartjes af, als junioren van Ferrari, McLaren en Mercedes.

Ferrari-protegé Leclerc maakte indruk met zijn test voor de Scuderia.

Dat Leclerc dinsdag voor Ferrari de snelste tijd reed en dat als een bevestiging van zijn kunnen wordt gezien in plaats van een verrassing, zegt alles over hoe hoog de Monegask wordt aangeslagen. Bij McLaren imponeerde de pas zeventienjarige Norris met de tweede tijd op woensdag, een 1:17.385, sneller dan de Q3-tijden van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne.

McLaren was ook onder de indruk, terwijl Mercedes haar jongeling Russell een volwaardig tweedaags testprogramma toevertrouwde. Natuurlijk kan het gek lopen met talenten in de opstapklassen – en zelfs als je met een goed CV de Formule 1 haalt is dat geen garantie voor succes – maar als koplopers in de Formule 2, Formule 3 en GP3 zijn, in die volgorde, Leclerc, Norris en Russell hard op weg.

Ook de rookies ratelden ruimschoots de ronden af op de Hungaroring.

2017-auto’s indrukwekkend?
De andere kant van de imposante optredens van Kubica en de nieuwkomers: het roept de vraag op of de nieuwe, stoerdere, snellere en zwaarder te besturen 2017-bolides wel echt zoveel stoerder, sneller en zwaarder te besturen zijn. Zomaar instappen en wegrijden? Mwah… Maar dat die jonkies – en een van ernstig letsel terugkerende coureur die zes jaar geen representatief Formule 1-materiaal heeft bestuurd en nog altijd fysiek beperkt is – zo snel op gang en gewend waren, trekt dat toch in twijfel.

Het waren ook niet alleen Kubica en toptalenten Leclerc, Norris en Russell die er geen moeite mee hadden grote afstanden af te leggen en competitieve tijden te rijden, zij het met in sommige gevallen natuurlijk de nodige rustpauzes. Bij Williams reed Formule 2-piloot Luca Ghiotto bijvoorbeeld 160 ronden, terwijl Nobuharu Matsushita er 121 deed voor Sauber, veel meer dan een raceafstand.

Nou zijn ze ongetwijfeld allemaal fit, maar coureurs mogen graag zeggen dat er een verschil is tussen ‘sportschoolfit’ en ‘racefit’. En dan is er nog het overweldigende en de moeilijkheidsgraad die Formule 1-bolides (zouden) moeten hebben. Auto’s waar rookies, hoe getalenteerd ook, wit van wegtrekken omdat ze zo awesome zijn – zoals tien, vijftien jaar geleden – heeft de F1 zo te zien nog steeds niet.

Het was een productieve test voor McLaren, en dat is wel eens anders geweest.

McLaren en Honda in de lift
McLaren scoorde in Hongarije voor de eerste keer dit jaar met twee auto’s punten en kende er een grotendeels probleemloos weekend. Op de dinsdag van de test, met Stoffel Vandoorne achter het stuur, betekende lekkage in de motor een korte onderbreking: “Maar ondanks dat was het een positieve dag”, aldus de Vlaming. “We hebben progressie geboekt en hopelijk zetten we na de zomerstop een stap.”

Een in technisch opzicht probleemloze tweede dag met Norris in de MCL32 en prima tijden, al ligt de Hungaroring McLaren wel omdat vermogen er minder telt, lijken voorzichtig te onderstrepen dat McLaren en vooral motorleverancier Honda in de lift zitten. Of de progressie een breuk kan voorkomen, blijft twijfelachtig, maar er is in elk geval progressie.

Meer nieuws

Vorig bericht | 03-08-2017 - 15:00 Op bezoek bij Red Bull: Ontwikkelingproces Lees het volledige bericht

Volgend bericht | 03-08-2017 - 16:31 Testcoureurs verbluft door hedendaagse F1-auto’s Lees het volledige bericht

Vorige Volgende

Reacties
  • Formule 1 nr. 10 is uit!
  • Zomerspecial 2018: Circus Formule 1
  • Formule 1 nr. 9 is uit!
  • Formule 1 nr. 8 is uit!
  • Formule 1 nr. 7 is uit!
In de nieuwste Formule1:

Oranjegekte in Oostenrijk rond zege Max Verstappen | 3 GP's in 3 weken | Exclusief interview Daniel Ricciardo | Titelstrijd wordt grimmiger Bestel de nieuwste Formule1 Word abonnee

Formule1

GP Duitsland 2018

Details

  • CircuitHockenheimring

  • LocatieDuitsland

  • Aantal rondes67

  • Afstand per ronde4,574 kilometer

  • Totale afstand306,458 kilometer

Hockenheimring