Giedo van der Garde komt ook de rest van het seizoen niet meer in actie voor Sauber. De Nederlander probeerde voor de rechter in Australië een stoeltje af te dwingen, maar slaagde daar niet in.

De gemoederen liepen zo hoog op dat de Supreme Court van Victoria dreigde beslag te leggen op de auto’s en rest van de inboedel van Sauber. Met een deal tussen beide partijen kon dat voorkomen worden. En hoewel Van der Garde’s advocaat Jim Pieters in de rechtbank sprak over een happy end, kent Saubergate enkel verliezers.

Het Van der Garde-kamp heeft zijn recht op het stoeltje afgestaan voor een afkoopsom van 15 miljoen euro. Aangezien het financieel geplaagde Sauber dat geld niet heeft, staat Bernie Ecclestone garant.

In de nieuwste editie van Formule 1, die op donderdag in de winkel ligt, staat een uitgebreide reconstructie van Saubergate. Formule 1-verslaggever Linda van der Heide was als enig Nederlandse verslaggever aanwezig in de rechtbank en legt in een uitgebreid verhaal uit hoe het zo ver heeft kunnen komen. Was er sprake van contractbreuk? Was het racestoeltje daadwerkelijk het doel? Of slechts een middel voor Marcel Boekhoorn om aandelen Sauber te bemachtigen? En wat is de rol van Colin Kolles in dit verhaal?