Alexander Albon mocht tijdens de Grand Prix van Amerika geen gebruik maken van zijn enige set van de harde band omdat Pirelli geen toestemming gaf. De bandenfabrikant ontdekte scheuren in één van die banden en omdat er al een installatieronde mee gereden was kon de set niet vervangen worden.

Albon moest noodgedwongen drie pitstops maken vanwege zijn weggevallen set harde banden. Na het incident bij de start met Carlos Sainz moest hij zijn zachte banden al inruilen voor de mediums. De Britse Thai reed daarna nog een stint op de mediums om vervolgens in de slotfase nog eens op de zachte band te rijden. Red Bull-teambaas Christian Horner maakte na de race bekend dat er een probleem was ontdekt met de harde banden.

”Helaas kon Alex de harde band niet gebruiken omdat er dit weekend tijdens een installatieronde scheuren in de band ontstonden vanwege de kou”, zegt Horner tegen Racefans.net. ”We kregen geen toestemming van Pirelli om met die band te rijden en omdat er al een installatieronde mee gereden was kon deze niet vervangen worden. Die strategische optie was dus niet beschikbaar voor hem. Het was een vreemd probleem want je kon het alleen zien als je stilstond en het leek een gevolg van de koude omstandigheden”, aldus de Brit.

Ondanks het vroege incident met Sainz kwam Albon als vijfde over de finish na een fraaie inhaalrace. ”Hij heeft opnieuw heel goed gepresteerd. Na zijn pitstop moest hij achteraan aansluiten en was hij een aantal ronden de snelste. De inhaalacties daarna waren fenomenaal”, klinkt de lof van Horner.

Foto: Motorsport Images