Alexander Albon is per direct gepromoveerd van Toro Rosso naar Red Bull. Hij vervangt daarmee Pierre Gasly, die tegelijkertijd zijn terugkeer maakt bij Toro Rosso. 

De positie van Pierre Gasly stond al een langere tijd onder druk na de tegenvallende prestaties bij Red Bull dit seizoen. Het team maakte vandaag in een statement bekend dat Alexander Albon promoveert naar het moederteam, na een indrukwekkende seizoenshelft bij Toro Rosso. Hij zal vanaf de Grand Prix van België naast Max Verstappen rijden.

Lees ook: Interview – Maak kennis met Alexander Albon: ‘Ik ga voor elke race naar de boeddhistische tempel’

Tegelijkertijd keert Pierre Gasly terug naar Toro Rosso, waar hij vorig jaar zijn eerste volledige Formule 1-seizoen reed. Red Bull besloot na een goed seizoen bij Toro Rosso om hem te promoveren voor dit seizoen, maar de Fransman moet nu dus alweer plaatsmaken voor Albon.

‘Beslissen later pas over 2020’
In het statement benadrukt Red Bull dat niet vaststaat dat de Britse Thai ook volgend jaar voor Red Bull zal rijden. ”Red Bull zit in de unieke situatie dat er vier getalenteerde coureurs onder contract staan en dat we deze kunnen rouleren. We zullen de komende negen races gebruiken om de prestaties van Albon te bekijken en daarna te beslissen wie er in 2020 naast Max in de wagen zit.”

Lees ook: Tom Coronel: ‘Arme Albon. Ik was voor Kvyat gegaan, maar Verstappen vreet toch iedereen op’

Gasly kon dit seizoen niet in de buurt komen van Verstappen. Terwijl de Nederlander derde staat in het kampioenschap met 181 punten, staat de 23-jarige Fransman zesde met slechts 63 punten. Albon staat momenteel vijftiende in het kampioenschap met zestien punten.

Ondanks de tegenvallende prestaties komt deze zet als een kleine verrassing. Red Bull-teambaas Christian Horner gaf namelijk recentelijk nog aan dat hij Gasly tot het eind van het seizoen bij het team wilde houden. Daarnaast gaf Red Bull-adviseur Helmut Marko ook te kennen dat ze met beide coureurs het seizoen wilden afmaken.

In 2016 maakte Red Bull een soortgelijke beslissing door Max Verstappen van Toro Rosso te promoveren naar Red Bull, waar hij Daniil Kvyat verving. Dat gebeurde voor de Grand Prix van Spanje, waarin Verstappen zijn allereerste Formule 1-zege boekte.

Lees ook: Flashback ’11: De wereldwijde doorbraak van Helmut Marko als bikkelharde talentspotter