“Arme Albon”, is het eerste wat Tom Coronel zegt over de rijderswissel binnen de Red Bull-stal, waardoor Alexander Albon nu de teamgenoot van Max Verstappen wordt bij Red Bull en Pierre Gasly teruggaat naar Toro Rosso. “Ik vind het wijs dat Red Bull deze switch gewoon maakt, maar voor Albon wordt dit overleven.”

Dat komt omdat Albon dus naast Verstappen instapt. “En naast Max heeft niemand iets te vertellen”, zegt Coronel in interview met FORMULE 1. “Het is met hem hetzelfde als vroeger met Ayrton Senna en Michael Schumacher. Als je naast die gasten zit, is het heel simpel: dan heb je gewoon pech gehad. Je rédt het niet naast die jongens.”

Waar de promotie van Albon voor sommigen een droomtransfer mag lijken, meent Coronel dat het in het slechtste geval wel eens ‘einde carrière’ kan zijn voor de Britse Thai. “Want als hij het nu niet beter doet dan Gasly, gaat ‘ie af. Maar ik snap van hem dat hij de kans grijpt nu ‘ie voorbij komt, want dat moet je als coureur ook doen. En bovendien: bij Red Bull beslissen de grote bazen en heb je maar gehoor te geven.”

Lees ook: Albon vervangt Gasly bij Red Bull als teamgenoot van Verstappen

‘Shit is shit, good is good’
Dé grote baas bij Red Bull is natuurlijk dr. Helmut Marko, al denkt Coronel dat Toro Rosso-teambaas Franz Tost ook een grote hand in deze beslissing heeft gehad. “Want Marko en Tost zijn twee handen op één buik. Precies dezelfde types, echte Oostenrijkers. ‘If it’s shit, it’s shit. If it’s good, it’s good’. Tost was mijn manager, die heeft mij ook wel eens verrot gescholden. Ze zijn recht voor hun raap. En niet bang dit gewoon te doen.”

“Het is in die zin ook typisch Red Bull”, haalt Coronel aan. “Ze hadden niks te verliezen door Gasly eruit te halen en dan gaan ze all-in.” Al zetten ze daarbij op een ander in dan Coronel had gedaan. “Ik had ‘m niet aangedurfd met Albon. Ik was voor Kvyat gegaan. Dat is een type Hülkenberg/Magnussen: zeer goed, snel, ervaren; daar heb je veel aan. Als je hem kiest, vermoord je er niemand mee, want hij heeft er zelf ook niets mee te verliezen.”

“Albon zet je nu daarentegen onder zó veel druk. Van Kvyat had ik door z’n ervaring méér verwacht dan van Gasly, van Albon doe ik dat niet. Maar ja, misschien hebben ze bij Red Bull bij Albon iets gezien wat ik niet zie. Zij hebben natuurlijk ook alle data. En”, vervolgt de Nederlandse coureur, “wat het natuurlijk wel is met deze move, is dat ze zelf uiteraard denken: ‘we pakken de beste uit onze pool.”

Lees ook: Flashback ’11: De wereldwijde doorbraak van Helmut Marko als bikkelharde talentspotter

Albon moet overleven
Toch wordt het ‘overleven’ voor Albon, denkt Coronel. “Wanneer hij het straks goed gedaan heeft? Goede vraag. Tsja, als hij dichterbij zit dan Gasly. Als hij wél binnen drie tienden van Max zit. Maar op voorhand zeg ik: dream on.”

Coronel wil het maar gezegd hebben: “Ik word echt niet betaald door de Verstappens en ben ook geen voorzitter van de fanclub, zoals sommige mensen zeggen, maar ik race al dertig jaar en weet echt wel wanneer iemand speciaal is. Niet gewoon heel goed, hè: speciaal, onverslaanbaar. Niet niveau Heidfeld of Montoya, maar niveau Senna of Schumacher – dat is Max.”

Lees ook: Interview Max Verstappen: ‘Kijkend naar de grid, zijn er niet veel coureurs completer’

Naast Verstappen wordt het voor Albon hopen dat hij ‘met mazzel erdoor komt en z’n zitje voor volgend jaar kan behouden’. Datzelfde zal Gasly ondertussen hopen bij Toro Rosso, waar hij op herkansing mag. Een verdiende herkansing? “Vind ik wel. Ik snap dat ze hem in de sport houden en die jongen nu nog niet definitief afschrijven.” Hij heeft pech gehad, volgens Coronel. “Pech dat ‘ie naast Max zat.”