Alexander Albon ontkent niet dat zijn crashes in dienst van Red Bull zijn zelfvertrouwen soms kortstondig een knauw geven, maar is blij met hoe hij dat dan weer weet uit te deuken en vervolgens veerkracht toont.

Albon rijdt sinds de Grote Prijs van België voor Red Bull en heeft sindsdien indruk gemaakt in de races die hij voor het team heeft afgewerkt, maar heeft ook de nodige schade gereden – met een schuivertje in de vrije training in Singapore, een flinke kwalificatieklapper in Rusland en weer een crash in VT2 in Mexico.

Lees ook: Albon: ‘Een slordig foutje, ik was de auto ineens kwijt’

Als je het zo opsomt, zo erkent Albon tegenover Autosport, ‘klinkt het niet best’, maar uiteindelijk komt het volgens hem omdat hij soms misschien nét iets te veel wil en te hard pusht. “Dit is dan de prijs die je daarvoor betaalt.” Belangrijk(er) is volgens hem sowieso hoe hij zich herpakt na dit soort crashes: “En dat gaat tot op heden oké.”

Natuurlijk is crashen niet fijn, zo draait Albon daar niet omheen. “Mijn zelfvertrouwen loopt daardoor ook wel een deuk op voor de dag erop, maar het lijkt me ook weer niet te erg te raken en beïnvloeden. Wat dat betreft ben ik blij met hoe ik telkens terugkom en me herpak na een crash.”

Alexander Albon met Red Bull-teambaas Christian Horner.

Hoewel Red Bull door de reeks crashes ‘niet breed in de onderdelen zit’, zoals teambaas Christian Horner Sky Sports F1 vertelt, rekent het de rookie de schade die hij rijdt ook weer niet te zwaar aan. Horner deed Albons crash in Mexico ook af met een ‘ach, iedereen maakt fouten’.

Horner haalde daarvoor op vrijdag toevallig nog aan dat hij vindt dat Albon het ‘heel goed’ doet. “Je moet ook niet vergeten dat dit pas zijn eerste jaar in de Formule 1 is.” Volgens Albon zelf is het ook niet zo dat Red Bull hem onder druk zet na zijn crashes. In tegendeel, zo lijkt het: “Ze zijn vrij supportive geweest”, zegt hij.

“Ze weten bij Red Bull ook wel dat ik mijn best doe en dat de crashes komen omdat ik aan het pushen ben. Het is niet zo dat ik én langzaam ben én crash. Ideaal is het natuurlijk niet, maar mijn gebrek aan ervaring en het feit dat ik deze auto niet heel goed ken, dragen er natuurlijk ook aan bij.”

De crashes lijken Red Bulls vertrouwen in Albon evenmin te hebben aangetast. Kopstuk Helmut Marko vertelde Racefans.net in Mexico dat ‘alle vier de coureurs’ onder contract staan voor volgend jaar. Voor 2020 vecht Albon nog met Pierre Gasly (Toro Rosso) om het Red Bull-zitje, waarop zijn kans nu ook weer wat groter lijkt.

Albon kwalificeerde zich in Mexico ondanks zijn crash in de tweede training alsnog als vijfde voor de Grote Prijs van Mexico – zijn beste startplaats tot op heden. De Britse Thai denkt echter wel dat hij het beter had kunnen doen als hij, zonder crash, meer trainingstijd had gehad.

Lees ook: Albon: ‘Vijfde is wel oké, maar de auto was duidelijk sneller dan dat’

Alexander Albons Red Bull RB15 na zijn crash op vrijdag.