Drie maanden en een beetje. Zo lang heeft McLaren om Fernando Alonso ervan te overtuigen dat hij zijn tijd niet verdoet bij het team uit Woking. “We moeten weer gaan winnen.”

Duidelijke taal dus van Alonso, wiens deal met McLaren eind dit jaar afloopt. Hij herhaalt daarbij dat hij na de zomer knopen wil doorhakken: “Zo ongeveer rond september, oktober. Na de zomer. Als we rond die tijd niet winnen, dan blijf ik hier ook niet”, zo klinkt het stellig uit de mond van de 35-jarige Spanjaard.

Zeges en podiumplekken zitten er voor het derde seizoen op rij niet in voor Alonso en McLaren. Hoe langt geeft hij het project nog een ’thumbs up’?

“Ik heb me bij dit project aangesloten om een titel te winnen, omdat ik voor een derde keer kampioen wil worden, maar als je na drie jaar niet competitief bent, moet je misschien iets nieuws proberen.” Gezien hoe McLaren dit jaar presteert – met nul punten na zes races – lijkt winnen een schier onmogelijke opgave voor het team. “Er moeten hier dingen veranderen”, stelt Alonso dan ook.

De tweevoudig wereldkampioen doelt daarmee, vermoedelijk, op McLarens problematische samenwerking met motorpartner Honda, die onder druk staat. Geruchten over een breuk tussen beide partijen blijven rondzingen, waarbij Alonso aangeeft dat hij het gevoel heeft dat ook bij McLaren het besef bestaat dat het hoe dan ook anders moet.

Ondanks zijn harde toon benadrukt Alonso wel dat dit is hoe hij het nu ziet: “Meer kan ik nu niet zeggen, ik kan nu niet honderd procent zeker zijn. Dat kan pas al ik na de zomer echt over mijn toekomst ga nadenken”, vervolgt Alonso. “Je weet het nooit. Je kunt in juni nooit honderd procent zeker zijn over een beslissing die je pas later neemt.”