Fernando Alonso zegt geen risico’s meer te willen nemen voor het volgende seizoen. “Ik wil winnen en daarbij geen gok nemen met welk team dat is”, zegt de Spanjaard tegen Sky Sports News HQ.

De McLaren-coureur heeft al meerdere keren zijn ongenoegen laten horen over de huidige prestaties van zijn team. Het ging zelf zo ver dat hij McLaren een ultimatum gaf, ‘winnen of ik vertrek’. Maar voor het volgende seizoen probeert de tweevoudig wereldkampioen het hoofd koel te houden. “Ik wil een veilige en overwogen keuze maken, zodat ik straks een gegarandeerd goede plek heb.”

“Ik sta voor alles open”, vervolgt Alonso. “Maar ik wil eerst afwachten hoe de situatie bij McLaren zich gaat ontwikkelen. Ik heb mij de laatste drie jaar vol voor dat team ingezet en ben met het project meegegroeid. We zullen zien wat er gebeurt.” Maar de kans dat Alonso de problemen tussen McLaren en Honda dit seizoen nog opgelost ziet worden, neemt steeds verder af. Dat terwijl zijn vorige team, Ferrari, op dit moment in de top van het klassement meerijdt.

Alonso is al vaker de spil geweest in de rijdersmarkt, maar lijkt hierbij vaak de verkeerde keuzes te hebben gemaakt. In 2001 maakte de toen 19-jarige Alonso zijn debuut in de Formule 1 bij Minardi. Na een jaar als testrijder te hebben gefunctioneerd, stapte hij in 2003 in bij Renault, waar hij zijn eerste zege boekt. Alonso lijkt daar goed op zijn plek te zitten, door twee keer opvolgend de wereldtitel te pakken in 2005 en 2006. Toch kondigt de Spanjaard aan over te stappen naar McLaren in 2007. Daar loopt het mis nadat hij op één punt na het kampioenschap misloopt en er onenigheid is met het management van McLaren. Alonso keert terug naar Renault, terwijl Hamilton in 2008 met McLaren de wereldtitel pakt.

Nadat Renault niet de gewenste resultaten boekt, begeeft Alonso zich opnieuw op de rijdersmarkt en strikt dit keer een contract bij Ferrari. Maar de daaropvolgende jaren domineert Red Bull het kampioenschap en behaalt Alonso maximaal een tweede plek in het kampioenschap. In 2015 kondigt hij zijn terugkeer naar McLaren aan, maar ook dit sprookje verloopt niet zoals de Spanjaard hoopt. Maar toch meent hij iets geleerd te hebben van zijn woelige verleden. “Ik blijf kalm en probeer de beste keuze voor 2018 te maken.”

De geruchten rondom Alonso gaan alle kanten op, zo zou hij terugkeren naar Ferrari of Renault, maar ook een stoeltje bij Mercedes is niet uitgesloten.