Fernando Alonso heeft uitgesloten dat hij er gedurende het seizoen de brui aan geeft en McLaren – Honda voortijdig vaarwel zegt.

Zou Alonso er al genoeg van hebben? Dat is een vraag die veel in de media – en onder fans – wordt gesteld, in het derde jaar van McLarens nog weinig succesvolle hereniging met Honda.

Alonso – die in 2015 terugkeerde bij het team uit Woking, net toen het in zee ging met de Japanse autofabrikant – zou zomaar kunnen stoppen, stelde zelfs zijn vriend en oud-coureur Mark Webber.

“Dat is absoluut niet waar”, reageert Alonso zelf echter. Hij snapt prima dat er zo over zijn toekomst wordt gespeculeerd door de buitenwereld, maar: “Iedereen denkt te weten hoe het zit, dichtbij me te staan en te denken dat ik depressief ben, maar zo zit het niet.”

“Ik rij in de Formule 1 en presteer op de top van mijn kunnen. Ik ben beter voorbereid dan ooit. Natuurlijk, het klopt dat we als team niet competitief zijn, dat dit niet van de ene op de andere dag zal veranderen en het hard werk is, maar ik ben liever hier dan dat ik in de supermarkt bij mijn huis rondloop.”

Alonso sluit een tussentijds vertrek bij McLaren uit.

Alonso’s contract met McLaren loopt overigens wel aan het eind van dit seizoen af, maar daar wil Alonso nu nog niet aan denken. Gevraagd of een overstap naar Mercedes tot de mogelijkheden behoort, houdt hij zich dan ook op de vlakte. “Dat is een vraag voor de toekomst.”

“Niets is onmogelijk, maar ik heb daar nu niets over te zeggen”, zegt Alonso, die zich op McLaren concentreert en weet dat het team van hem verwacht dat hij de kar trekt en voor extra motivatie zorgt door boven het materiaal uit te stijgen.

De tweevoudig wereldkampioen weet daarbij dat hem een zwaar seizoen wacht als de Honda-motor niet wordt verbeterd. Het gaat niet alleen om vermogen, stelt hij. “Ook om betrouwbaarheid, het brandstofgebruik en veel meer, zoals zaken die impact hebben op hoe we kunnen rijden. Het is lastig, het maakt het besturen van de auto moeilijk, maar we doen allemaal alles om het team te helpen.”